Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Уряд прискорить вилучення земельних ділянок: планують відбирати для будівництва доріг

Держава 17.12.2021

Кабмін ініціював ухвалення закону, який дозволить швидко вилучати земельні ділянки для будівництва автомобільних доріг. Про що саме йдеться та чиї ділянки можуть вилучити, читайте.

Розроблений Урядом проєкт закону зареєстрували у Верховній Раді. Документ передбачає прискорення процедури відчуження земельних ділянок та інших об’єктів нерухомого майна, які перебувають у приватній власності, повідомляє Гард.City.

Вилучати будуть для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, в тому числі для будівництва автомобільних доріг загального користування державного значення.

Чинний механізм примусового відчуження вказаних об’єктів є занадто довготривалим. Новий закон має суттєво скоротити існуючі терміни.Реалізація законопроєкту дозволить не менше ніж на третину скоротити строки відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності.

Як йдеться у пояснювальній записці, порядок та умови прийняття рішення про викуп земельної ділянки, інших об’єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, для суспільних потреб врегульовано статтею 10 Закону «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності».

Завданням судового розгляду такої категорії справ є встановлення факту:

  • наявності суспільної необхідності втручання в право приватної власності;
  • дотримання порядку та умов прийняття рішення про викуп земельної ділянки, інших об’єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, для суспільних потреб;
  • встановлення власника такого об’єкту;
  • встановлення факту відсутності добровільної згоди на його викуп.

При цьому аналогічні завдання покладені на відповідні органи місцевого самоврядування або виконавчої влади при вирішенні питання про наявність підстав для звернення до суду з відповідним адміністративним позовом.

Ініціатори проєкту закону зазначають, що віднесення зазначеної категорії справ до таких, що потребують розгляду в загальному позовному провадженні, є недоцільним. Вважають, що їх розгляд може бути забезпечений у порядку спрощеного позовного провадження.

Нагадаємо: на Миколаївщині проєкт «Велике будівництво» у поточному році стартував у квітні. Йдеться про об’єкт: «Реконструкція автодороги Н-24 Благовіщенське-Миколаїв (через м.Вознесенськ), км 183+200 – км 185+800». Наразі тривають тендери та ведуться ремонтні роботи на низці доріг. У січні 2022 року визначиться переможець тендеру на проведення ремонту автодороги М-13 (автодороги Кропивницький — Платонове (на м. Кишинів).

Немає тегів:

15989 всього переглядів, 15 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4