Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Український правопис за новими правилами

НОВИНИ, Освіта 17.08.2018

Українська нацкомісія з питань правопису виклала на сайт проект нової редакції українського правопису. Якщо ви впевнені, що знаєте українську мову краще за чиновників – до 15 вересня можна надсилати свої пропозиції та зауваження.

При його розробці автори намагалися враховувати новітні мовні явища, поширені в різних сферах життя. Комісія очікує уважне прочитання, конструктивні пропозиції та доброзичливу критику.

Однак те, що представили в документі викликало обурення серед українців. Вже зараз в соцмережах піднялася негативна реакція.

У проекті передбачається можливість вживання і на початку слова перед приголосними н та р (індик – индик, ірод – ирод), на початку дієслова икати та іменника икавка, на початку іншомовних слів типу ийбен, ич-оба, пише znaj.ua

Проект затвердить букву ґ для передачі іншомовного звуку [g] у прізвищах типу Ґете, Ґуллівер, Васко да Ґама, але можливо також звичне написання з г. Аналогічний компроміс пропонується для літери ф у словах грецького походження – можна буде писати, як кафедра, так і катедра, як міфологія, так і мітологія.

Звук [j] в звукосполученнях [je], [ji], [ju], [ja] завжди буде передаватися буквами є, ї, ю, я: Хаям замість Хайям, Савоя замість Савойя, фоє замість фойє. Пропонується писати слово пів з іменниками окремо, якщо мається на увазі половина (пів години, пів Києва). Якщо пів із іменником складає єдине поняття, вони пишуться разом (півзахист).

У соцмережах українці пишуть, що тепер всі правила доведеться “зубрити заново”. Багатьох дивують такі зміни.

Зауваження та пропозиції до проекту нової редакції Українського правопису можна надсилати до 15 вересня 2018 року на електронну адресу секретаря Української національної комісії з питань правопису larisa_shevchenko@ukr.net.

Чинний правопис української мови є наслідком і узаконення української радянської мови, яку “нормалізовано” у 30-80-і роки ХХ ст.

В Україні досі використовують правопис сталінських часів.

Ідея змінити чинний правопис з’явилась на I Міжнародному конгресі україністів 27 серпня—3 вересня 1993 р. 8 червня 1994 р. Кабмін затвердив склад Української національної комісії з питань правопису при Кабінеті Міністрів України на чолі з тодішнім віце-прем’єром міністром М. Жулинським,- пише Gazeta.ua

Змінами правописної норми почав займатися Інститут української мови на чолі з член-кореспондентом НАН України Василем Німчуком, який відновили 1991 року.

Сам проект можна переглянути ТУТ.

Читайте також: Якою має бути шкільна форма,- поради МОЗ

 

 

1537 всього переглядів, 2 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4