Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Українець із Габсбургів. У Первомайську є вулиця Василя Вишиваного

Iнше, Держава, ПУБЛІКАЦІЇ, Суспільство 02.02.2018

А чи знають первомайці, на честь кого названо вулицю? Постать в історії та сучасності.

Більше 120 років тому у родині Габсбургів народилась шоста дитина – хлопчик, який згодом стане справжнім українцем та до останнього подиху відстоюватиме інтереси України. Десять фактів про Василя Вишиваного, якого ви точно не знали до цього моменту:

  1. Василь Вишиваний – австрійський архикнязь (ерцгерцог) Вільгельм Франц фон Габсбург Лотрінген, прямий нащадок Київських князів Рюриковичів, Гедиміновичів, Романовичів королівських династій Франції , Італії, Іспанії, Австро-Угорщини, Польщі та Німеччини.
  2. В 17 років інкогніто вирушив в 40-денну подорож Гуцульщиною. Під час подорожі Карпатськими горами, жив в сільських хатах, вивчав українську мову та пісні, відвідував старовинні церкви.
  3. Під час навчання у військовій академії факультативно вивчав українську мову, опанував її настільки, що говорив без акценту. Студіював праці з історії України, перечитав твори Тараса Шевченка, Івана Франка, Юрія Федьковича, Василя Стефаника, Михайла Грушевського, Гната Хоткевича.
  4. Після закінчення військової академії, отримавши звання лейтенанта австрійської армії, Франца відправили до 13-го полку уланів, який розташовувався у м. Золочів Львівської обл., на посаду командира роти. За його ініціативою сотня була повністю українізована, з її складу вилучили поляків та мадярів, замінивши їх на українців. «Коли я признаюся до українського народу, то і ви можете сміло це робити» – заохочував Франц своїх підлеглих до національного самовизначення. Всі улани на своїй формі мали жовто-блакитні відзнаки.
  5. Один з солдатів подарував ерцгерцогу вишивану сорочку, яку той весь час носив під формою. За це і за його патріотизм і любов до України він і отримав своє друге ім’я – Василь Вишиваний. Пізніше, своїм бойовим товаришам він присвятив збірку віршів і підписався, як Василь Вишиваний.
  6. У травні 1918 року Одеські націоналісти планують скинути владу Скоропадського і в разі згоди, проголосити Габсбурга-Вишиваного новим гетьманом. Крім цього випадку, ще декілька разів його хотіли привести до влади. Але він не дав на це своєї згоди, оскільки не був впевнений, що народ його підтримає і майбутнє України він бачив лише в федерації з габсбургською монархією.
  7. У період Першої Світової війни, коли українці отримали шанс на незалежність, Вишиваний став вояком легіону Українських січових стрільців. З повалення гетьманату Скоропадського у грудні 1918, почав активно співпрацювати з урядом Директорії. Згодом отримав звання полковника армії УНР, а у вересня 1919-го його призначили головою відділу закордонних зв’язків Головного управління Генштабу УНР.
  8. Ще зі свого дитинства, після того, як Вільгельм самостійно розвіяв міф польської шляхти, яка розповідали йому, що «русіні» (так вони називали українців) – це розбишаки і бандити, Вишиваний незлюбив поляків. Тому він негативно сприйняв укладену Петлюрою у 1920 році Варшавську угоду з Польщею, за якою до неї відійшли, зокрема, землі Галичини. На знак протесту від подав у відставку і виїхав до Відня, де в австрійській газеті «Neues Wiener Journal» написав гостру антипольську статтю, в якій охарактеризував союз Польщі з УНР як «неприродний». Після цього поляки опублікували гнівну відповідь його батька, відомого полонофіла і претендента на польську корону, що фактично означало зречення сина.
  9. Єдине кохання всього його життя – Іванка Шмеріковська, видатна українська співачка. Свої світлі почуття до українки Вишиваний проніс через все своє життя.
  10. Після війни він налагодив контакти з представниками ОУН таУПА – Романом Новосадом та Миколою Лебедем та іншими. Намагаючись всіляко допомогти українському підпіллю, він встановив контакти з Шарлем де Голлем. Французи вже готові були допомогти українцям зброєю, але про це дізналась радянська розвідка, яка відразу прийняла рішення про його викрадення та арешт.

У серпні 1947 року його викрала та заарештувала радянська секретна служба СМЕРШ та доправила до Карлс-Баденської тюрми, а пізніше перевезли до Лук’янівської тюрми Києва. Весь цей час його жорстоко катували та допитували, намагаючись дізнатись імена його соратників серед ОУН та УПА. Вишиваний не назвав жодних імен і йому присудили довічне ув’язнення в одиночній камері. Однак вирок виконати не вдалось – 18 серпня 1948 року серце Василя Вишиваного зупинилось. Де його поховали точно невідомо, скоріш за все, на території Лук’янівської тюрми.

На жаль, ця людина недооцінена українцями. Василь Вишиваний всім своїм життям довів, що справжнім українцем може бути людина іншої національності. Його непідробна любов та зацікавлення Україною та її подальшою долею, викликає захоплення та подив. Відмовився від всіх титулів, грошей, розірвав стосунки зі своєю родиною і врешті-решт помер за Україну та її свободу.

Нагадаємо, що в Первомайську вул. 20 З’їзду КПРС перейменували на вул. Василя Вишиваного. Незважаючи на те, що в нашій країні немає жодного пам’ятника чи бодай пам’ятної дошки, присвяченої цій дивовижній людині, назвати вулицю на його честь – перший крок на шляху до підняття з-під брухту та пилу минулого справжніх воїнів та Великих Людей, синів України!

Підготувала Тетяна Кострикіна

Читайте також: Не втрачати пильність! На черзі – дифтерія…

 

1613 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4