Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

У ЦГЗ пояснили, чому так багато медиків інфікується COVID-19

НОВИНИ, Охорона здоров'я 27.04.2020

Станом на 27 квітня в Україні COVID-19 підтверджено у 1749-ти медпрацівників, що становить 19,4% від усіх підтверджених випадків. Тобто, фактично кожен 5-й інфікований в Україні – працівник медзакладу.

Серед причин, що зумовлюють поширення захворювання серед медпрацівників, можуть бути:

– відсутність чіткого плану дій медичного закладу, порушення визначеного маршруту пацієнта та стандартів ведення пацієнтів;

– неправильне користування засобами індивідуального захисту (ЗІЗ), їх зберігання та утилізації;

– недостатнє забезпечення медперсоналу необхідними засобами індивідуального захисту.

Забезпечення лікарні ЗІЗ здійснюється органами місцевого самоврядування та за рахунок централізованих закупівель або благодійної/гуманітарної допомоги з урахуванням потреби, яку формує керівництво лікувального закладу, пишуть із Центру громадського здоров’я.

Однак, якщо заклади не мають чіткого плану консультування населення (“маршрутів” пацієнта), надання екстреної медичної допомоги, транспортування, госпіталізації і догляду за пацієнтами з підозрою чи підтвердженим COVID-19, необхідність у ЗІЗ значно зростає, а ефективність їх використання знижується.

Розробка та затвердження плану є виключною компетенцією керівництва лікувального закладу. Зокрема, такий план має передбачати:

1. Скринінг.

Саме точковий пасивний скринінг найбільш ефективний в амбулаторно-поліклінічних закладах. Наприклад, напис на вхідних дверях «Маєш нежить і кашель? Одягни маску, перед тим як зайти!»

Активний скринінг може проводити будь-який працівник лікарні, а також долучені робітники (волонтери, охоронці, громадські активісти тощо), проведенням експрес-опитування біля входу щодо наявності респіраторних симптомів.

2. Тріаж (медичне сортування) та розподіл потоків пацієнтів

Прості, ефективні і безкоштовні методи зі зниження ризиків професійного інфікування, які мають використовуватися в залежності від особливостей закладу.

3. Розподіл на «чисті» та «брудні» зони

«Брудна» зона (зона високого ризику інфікування) – приміщення, у яких рівень забруднення мікроорганізмами є високим.

«Чиста» зона – приміщення, у яких рівень забруднення є мінімальним.

Визначення і маркування «брудних» зон передусім надає медичному працівнику сигнал і змушує використовувати додатковий захист. Нагадування перед входом в «брудну» зону щодо необхідності вдягти ЗІЗ, а при вході в «чисту» зняти їх, дисциплінує та додатково убезпечує співробітників закладу. Ширми створюють додатковий фізичний бар’єр між зонами і мають використовуватися як місце для одягання/зняття ЗІЗ.

Мінімальне оснащення шлюзу має включати:

стійка або розміщений на стіні диспенсер зі спиртовмісним антисептиком;

за можливості, раковина та рідке мило;

ємності для утилізації ЗІЗ;

запас ЗІЗ;

місце для одягання та знімання ЗІЗ із дзеркалом в повний зріст.

Місце для одягання ЗІЗ має бути відокремленим від місця для їх зняття. Також необхідно мати ємності для розведення або зберігання готових дезінфекційних розчинів, місце для працівника, який проводить моніторинг і допомагає під час одягання/зняття ЗІЗ.

Читайте також: В Україні розглянуть можливість відкриття ринків вже на цьому тижні

Немає тегів:

615 всього переглядів, 2 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4