Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

У Первомайську відбувся публічний лекторій, присвячений 100-річчю Великої Злуки

НОВИНИ, Суспільство 24.01.2019

22 січня у виставковому залі Первомайського краєзнавчого музею відбувся публічний лекторій, присвячений 100-річчю Великої Злуки та 100-річчю І Зимового походу армії Української Народної Республіки на Південь України.

Лекторій проводили кандидат історичних наук, педагог Алла Журавльова, історик, педагог, клірик Свято-Покровської церкви ієрей Євген Ліпанов, кандидат історичних наук Оксана Дорошенко. Євген Ліпанов акцентував увагу на причинах і ключових подіях українських визвольних змагань та проаналізував періоди Української демократичної революції. Алла Журавльова ознайомила присутніх із текстом Акту Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки та вказала на значення цієї події для українців. Науковець зазначала: «У кожного народу є свої зоряні години. Для українців вони настали тоді, коли під час Першої світової війни почали ламатися трони, а на уламках імперій утворювалися нові незалежні держави. Акт Злуки став моделлю цивілізованого демократичного збирання територій в єдиній суверенній державі. Етнонаціональна консолідація базувалася на таких засадничих принципах, як історичне самоусвідомлення спільності, ідеали свободи і незалежності, добровільне волевиявлення, опора на власні політичні та матеріальні ресурси.

Під час лекторію говорили і про події, що відбувалися на теренах сучасної Первомайщини. Згадували Головнокомандуючого Південної оперативної округи отамана Кирила Бондарука, який боровся за встановлення влади уряду Директорії. Учасники зустрічі ознайомилися з історією Петлюрівської контрреволюційної організації, що діяла у Первомайському повіті, дізналися про історію І-го кінного полку Чорних запорожців української армії, що вів бої із російською Добровольчою армією на теренах сучасного Богополя.

На лекторій до музею завітали викладачі та студенти Первомайського медичного коледжу та Первомайського професійного промислового ліцею, краєзнавці, представники родини Івана Нагорного та Олександра Козубського, які боролися за Українську державу на початку ХХ століття.

Під час зустрічі переглянули документальні хроніки з історії Української демократичної революції, а вихованці драматичного театру «Атомс» Тетяна Остапенко, Діана Коваленко, Мирослав Константінов (художній керівник Тетяна Гаврилюк) презентували патріотичні твори «Свобода», «Калина». Закінчився лекторій виконанням Славня України.

Завідувач Первомайського краєзнавчого музею Оксана Дорошенко.

  

730 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4