Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

У Первомайську в музеї відвідувачам презентують код української нації (фото)

Культура, Мистецтво, НОВИНИ, Суспільство 25.09.2018

У розмаїтті українського декоративного мистецтва художнє вишивання посідає одне з провідних місць. Вишивка в Україні – світ краси й фантазій, поетичного осмислення навколишньої природи, своєрідна розповідь про думки й почуття людини, світ незвичайних образів, що сягають давньої міфології, звичаїв і уявлень прадавніх українців.

Саме у вишивці яскраво й повно розкривається душа народу, прагнення до красивого, високорозвинене почуття ритму, композиційної міри в побудові орнаменту, гармонії кольорових поєднань. Це давнє і вічно молоде мистецтво. Секрет його молодості- в єдності людини з природою, в умінні зберігати і примножувати красу, дарувати людям радість.

У вишиваних орнаментах майстри розповідали про свої думки й почуття, сподівання і тривоги. Тому є вишивки сумні й замріяні, а є радісні й веселі, у яких барви та візерунки ніби бринять.

Надзвичайно глибоко і проникливо відчуває вишивку народна майстриня, поетеса і журналістка Жанна Семененко-Руських. Вона є найпотужнішою представницею мистецтва художнього вишивання в Україні, яка популяризує традиції вишивки Південного Побужжя та Посинюшшя.

Жанна Семенівна Руських народилася в 1947р. в м.Первомайську. У 1965р. закінчила середню школу №11. Працювала в республіканському піонерському таборі «Молода гвардія». У 1966р. вступила на філологічний факультет Одеського ордена Трудового Червоного Прапора державного університету імені І.І. Мечникова, який закінчила в 1971р. Ще студенткою захоплювалася українською поезією, друкувалася в університетській багатотиражці «За наукові кадри». На початку 70-х рр. ХХ століття почала працювати кореспондентом у місцевій газеті м.Первомайська «Прибузький комунар». Тривалий період була головою місцевого літературного об’єднання при редакції газети. Брала активну участь у культурно-громадському житті нашого міста. Як журналістка висвітлювала питання культурного життя Первомайщини, що дало можливість глибше познайомитися із неординарними людьми та народною творчістю південного регіону. Серед безлічі видів народного мистецтва обрала вишивання.

Жанна Семененко-Руських стала ексклюзивною майстринею, яка глибоко вивчає історію вишивки Південного Побужжя та Посинюшшя, досліджує притаманні для південноукраїнського регіону орнаменти, символи, кольори та техніку . Популяризує ідею, що Степова Україна має древню історію. Адже у краї тісно переплетені традиції трипільської та слов’янських культур, які поєдналися зі звичаями кочових народів, культурою причорноморських еллінів та світоглядними цінностями середньовічного українського козацтва і багатонаціональними звичаями народів, що колонізували регіон у кінці XVІІІ – середині ХІХ століття.

Сьогодні беззаперечним є факт, що українці Півдня, будучи основою корінного населення, зуміли зберегти все найкраще, що прийшло в нашу культуру від прадавніх часів, систематизували і відтворили його, збагативши власним надбанням і творчою фантазією. Особливо сталі в традиціях вишивки колишніх козацьких поселень, а саме: Мигії, Костянтинівки, Синюшиного Броду, Лисої Гори, Іванівки, Романової Балки, Грушівки, Вітольдового Броду.

Жанна Семенівна Семененко-Руських- майстриня, яка використовує найскладніші техніки шитва та дотримується традицій у зображенні символів і орнаментів. Її роботи сповнені образно-символічним змістом. Рушники, скатерки, чоловічі і жіночі сорочки є індивідуальними і неповторними. Авторка зберігає кольорову гаму, характерну для степового краю: рушники вишиті червоними і чорними нитками, сорочки – спокійними відтінками охри та «білим по білому».

Жодну вишивку неможливо описати, її треба побачити, відчути, зрозуміти.
Співробітники Первомайського краєзнавчого музею запрошують всіх завітати до виставкового простору музею і ознайомитися з унікальним доробком оригінальної, високопрофесійної майстрині Жанни Семененко-Руських.

Саме тому адміністрація Первомайського краєзнавчого музею запрошує мешканців та гостей міста відвідати персональну виставку Жанни Семененко-Руських «Символи і барви трипільського степу»

 

Завідувач Первомайського краєзнавчого музею,
Оксана Дорошенко

  

953 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4