Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Перебіг акції «16 днів проти насильства»: первомайські правоохоронці продовжують розповідати, що важливо знати про насилля

Суспільство 04.12.2020

З 2018 року в Україні діє Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству.

Згідно зі статтею 4 цього Закону звичаї, релігійні переконання, віросповідання, традиції не можуть розглядатися як виправдання будь-яких форм домашнього насильства або бути підставою для звільнення кривдника від відповідальності.

Домашнє насильство – це не тільки фізичний вплив і не тільки між подружжям. Тобто домашнє насильство – це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю.

Що є фізичним насильством? Ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання або незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, чи заподіяння смерті.

Що є психологічним насильством? Словесні образи, погрози, зокрема щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, контроль у репродуктивній сфері та ін.

Що таке економічне насильство? Умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів, можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг із лікування чи реабілітації, заборона працювати, примушування до праці, заборона навчатися та ін.

Домашнє насильство карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років. Окрім того, є можливість обмежити перебування кривдників і постраждалих на одній території.

Відтепер до кривдника можуть бути застосовані такі спеціальні заходи як «терміновий заборонний припис» та «обмежувальний припис».

«Терміновий припис» здійснюється поліцією. Застосовується до кривдника не більше, ніж на 10 днів. Ідеться про негайне припинення домашнього насильства. Це передовсім стосується фізичного домашнього насильства. Полягає в обмеженні кривднику, що вчиняє домашнє насильство, доступу до житлового приміщення, де проживає жертва.

«Обмежувальний припис» застосовується судом після факту насильства, коли є доказова база – зокрема звернення до поліції або складений адмінпротокол. Цей припис може бути застосований строком , тобто це більш тривалий захід.

Нагадуємо, найперше, куди можна звернутися за допомогою – це поліція. Ви можете викликати поліцію за телефоном 102 або звернутися особисто до найближчого райвідділу та написати заяву. Пам’ятайте, що поліцейські можуть проникати до житла особи без вмотивованого рішення суду в невідкладних випадках, пов’язаних із припиненням вчинення дій домашнього насильства, у разі безпосередньої небезпеки для життя чи здоров’я постраждалої особи.

Також для отримання безкоштовної правової допомоги, на яку мають право усі постраждалі від домашнього насильства особи, необхідно звертатися до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. В Україні діє єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.

Безкоштовну консультацію з приводу домашнього насильства можна отримати також зателефонувавши на Національну «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за телефоном 0-800-500-335 або 116 123 (для дзвінків з мобільного).

Шановні громадяни, цінуйте свою гідність та любіть себе! Не дозволяйте проявляти та чинити по відношенню до себе насилля будь якого характеру, навіть дуже близьким вашому серцю людям. Адже замовчування та приховування насильницьких дій рано чи пізно приведе до більш тяжких наслідків.

Ніхто краще за вас самих не збереже ваш спокій, здоров’я та життя. Якщо є проблема – не потрібно мовчати та терпіти, її потрібно вирішувати і якомога швидше! Тих хто ображає, принижує, б’є, ґвалтує потрібно притягувати до відповідальності згідно чинного законодавства, які б скептичні посмішки це не викликало, та викреслювати зі свого життя, залишаючи їх далеко в минулому, адже ніхто не вправі знущатись над іншою людиною та ніщо цього не варто. Як показує практика таких справ, дуже незначний відсоток кривдників стає на шлях виправлення, та більшість з них як то каже українське прислів’я – горбатого могила виправить.

Правоохоронці та відповідні спеціалісти у вказаній галузі завжди готові прийти вам на допомогу, та бажання не бути жертвою насилля залежить тільки від вас. Бережіть себе, своїх дітей та рідних, адже в яку б скрутну життєву ситуацію ви не потрапили пам’ятайте – вихід є завжди, і він у ваш руках.

Первомайський відділ поліції ГУНП Миколаївської області

Немає тегів:

529 всього переглядів, 2 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4