Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

У 2017-му дітей на Миколаївщині годували… з нітратами, грибками, кишковою паличкою тощо

НОВИНИ, Охорона здоров'я, Події 03.04.2018

Держпродспоживслужба проаналізувала харчування дітей у садках та школах України у 2017 році.

У ході планових та позапланових заходів фахівці Служби встановлюють випадки постачання неякісних продуктів до дитячих організованих колективах. До порушників вживаються відповідні санкції, а у разі необхідності матеріали передаються Національній поліції.

Так, нещодавно було встановлено, що в однин з дитсадків Києва замість вершкового масла суб’єктом господарювання був завезений молоковмісний спред, який заборонено для використання в Україні (понад 50% немолочних жирів).

У зв’язку з цим спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві проведено ряд заходів з виявлення інших дитсадків, куди дане приватне підприємство постачало аналогічну продукцію. Такі факти зафіксовано ще у 7 дитсадках столиці. Національною поліцією відкрито кримінальне провадження.

Разом з тим, у Миколаївській області впродовж 2017 року за результатами лабораторних досліджень виявлено 82 невідповідності харчових продуктів, відібраних з харчоблоків садочків та шкіл. У 39 зразках молочної продукції виявлені немолочні жири, в 7 зразках продукції рослинного походження виявлено перевищення вмісту нітратів, у 9 зразках молочної продукції виявлені плісняві гриби та дріжджі, в 26 зразках готових страв та молочній продукції виявлено бактерії групи кишкової палички, в 1 зразку готової продукції виявлено мезофільні анаеробні та факультативно-анаеробні мікроорганізми (МАФАнМ). Державні інспекторами винесли 11 розпоряджень про призупинення обігу харчових продуктів та 25 приписів про усунення виявлених порушень, вилучено з обігу 162,635 кг небезпечної продукції, склали 7 адміністративних протоколів за порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

У Житомирській області у 2017 році в рамках кримінального провадження було встановлено факт постачання до Управління освіти і культури виконавчого комітету Бердичівської міської ради неякісного вершкового масла, яке не відповідало заявленим параметрам. 4,6 т даної продукції було вилучено з обігу та утилізовано відповідно до ухвали суду. На початку 2018 року спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області  залучалися до проведення ряду слідчих дій з метою попередження потрапляння небезпечного м’яса в дошкільні заклади освіти м. Житомир. Наразі слідчі дії продовжуються.

У Волинській області за результатами роботи фахівців Держпродспоживслужби з харчоблоків навчально-виховних закладів вилучено 2,4 тон овочів з перевищеним вмістом нітратів. Також фахівці Держпродспоживслужби у 2017 році відбирали 2,4 тис. зразків харчових продуктів та готових страв у 204 навчально-виховних закладах області. За результатами лабораторних досліджень встановлено, що у 59 зразках готових страв (11,4% зразків, відібраних для дослідження даного показника) виявлено бактеріологічне забруднення, у 73 зразках овочів (9,3%) виявлено перевищення вмісту нітратів. На адресу керівників навчально-виховних закладів, де були виявлені невідповідності, направлено 126 інспекторських листів з вимогою усунення виявлених недоліків.Також було встановлено 2 випадки перевищення вмісту нітратів сільськогосподарськими підприємствами, фермерськими та селянськими господарствами, в тому числі постачальниками рослинної продукції у навчально-виховні заклади. Виробникам, де виявлено перевищення, заборонено реалізацію даної продукції.

У Чернігівській області при проведені санітарно-епідеміологічного обстеження КЗ «Борзнянська спеціалізована школа-інтернат I-III ст. з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів», у зв’язку зі спалахом гострої кишкової інфекції, було виявлено понад 130 кг продуктів харчування (свинина, курятина, сосиски, молочні продукти тощо) без маркування, що є порушенням Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». За виявлені порушення складено припис, з вимогою вилучити з обігу вищевказані харчові продукти.

Також варто зауважити, що були зафіксовані випадки невідповідності маркування вершкового масла, яке реалізовується у торгівельних мережах. У Дніпропетровській області при проведенні планових заходів державного нагляду у 2017 році в одному із супермаркетів м. Дніпрі були відібрані зразки продукції, в тому числі і масло вершкове. За результатами лабораторних досліджень встановлено, що у двох зразках вершкового масла у складі продукту містяться рослинні жири, які, згідно вимогам ДСТУ, не мають там бути. Держпродспоживслужба звертає увагу, що у випадку наявності скарг щодо безпечності харчових продуктів, отруєнь товарами із магазину, необхідно звертатися до територіальних органів Служби із скаргою – тоді у фахівців буде можливість вийти на позапланову перевірку та притягти до відповідальності недобросовісного оператора ринку.

Наголошуємо, що батьки, чиї діти харчуються в дитячих садках, школах та інших організованих дитячих колективах, мають право вимагати в адміністрації закладу документи на харчову продукцію. У випадку ненадання таких документів, їх відсутності або невідповідності встановленим вимогам (наявність товаро-транспортної накладної, вимоги до продукції, які виставлялися під час тендеру тощо), підозри щодо небезпечності харчових продуктів, батьки завжди можуть звернутися до Держпродспоживслужби України.

Читайте також: На Березанщині поліція знайшла схрон із озброєнням

   

1040 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4