Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Ціна диплома – завелика. Про навчання в медичних вишах

БЛОГ, Суспільство 17.03.2018

На фоні скандалу, який палає навколо Медуніверситету Богомольця у Києві, вкотре підіймається тема корупції у медвишах. Хоча, резонно зазначити, що вона існує не лише у медвишах, але якщо від, скажімо, історика, який купив свій диплом, мало що залежить, то недовчений медик ризикує життями своїх пацієнтів.

Ситуацію, як годиться, треба розглянути з усіх боків. З одного боку дуже часто самим студентам зручно користуватись такою системою – оплатив за екзамени і не сушиш собі голову над книгами. А ж ні для кого не секрет, що навчання на медика не лише надважке, а ще й довготривале. Тому багато студентів, які, можливо, пішли навчатись на медика лише за направленням від батьків (часто медиків), або ж в надії отримати прибуткову спеціальність, не хочуть просидіти «кращі студентські роки» над книгами.

З іншого боку стоїть керівництво університету, яке роками налагоджувало свою систему оплати за навчання і не хоче втрачати такі прибуткові місця. При цьому, керівники теж не дурні, вони обов’язково зібрали навколо себе гурт «задоволених» студентів, які в будь-який момент готові відстоювати інтереси своїх ректорів.

А з третього боку стоїмо ми – пересічні громадяни. Власне, нашими долями не цікавиться жодна зі сторін, принаймні поки що. Але страшно уявити, що буде з нами, коли ці медики провадитимуть прийом. Вже зараз молоде покоління, за словами практикуючих лікарів, не здатне прочитати навіть аналіз крові чи рентген. При цьому, навіть після проходження курсів, ситуація не покращується. За словами самих інтернів, на курсах та сама ситуація – плати та йди собі.

Наведемо приклад, щоб не бути голослівними. Студентка Буковинського медичного університету люб’язно поділилась з нами своєю історією. Навчається дівчина на контрактній основі, та крім офіційних сум доводиться оплачувати й інші. Так, обов’язково оплачуються всі екзамени, не має значення – вчив ти чи ні, викладачі завжди вміли «валити» тих, кого потрібно. Тим паче, що в медицині це не складно.

Інколи особливо розумні викладачі вимагають оплату навіть за свої лекції – невелику, суто символічну. Звісно, так само можна проплатити і не відвідувати лекції – група, здавайте по 300 грн і можете тиждень не ходити до викладача на лекції. Дана ситуація трапилась цього літа, якраз перед здачею дипломів.

Зараз дівчина проходить інтернатуру. Як інформує нас Вікіпедія – основним завданням інтернатури є підвищення рівня практичної підготовки випускників вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти III–IV рівнів акредитації та медичних факультетів університетів, їх професійної готовності до самостійної лікарської (провізорської) діяльності.

Тут гроші довелось носити постійно – університету за диплом і направлення до лікарні на проходження до інтернатури. Лікарні, яка приймає інтерна. Лікарю, який провадить інтерна. І все б ще нічого, якби за ці гроші майбутніх лікарів дійсно навчали. Та, за словами студентки, дуже часто їх просто ігнорують і діють за системою: хочеш навчитись – навчишся і сам.

Звісно, можна сказати, що студенти самі винні – можна написати скаргу, об’єднатись для боротьби з ректоратом і врешті домогтись справедливості. Утім, той самий Буковинський медуніверситет уже неодноразово фігурував у різноманітних корупційних скандалах. І нічого не змінилось. До слова, цей університет входить до четвірки кращих медичних навчальних закладів України 2017 року за рейтингом інформаційного ресурсу «Освіта.ua».

Безперечно, не можна стверджувати, що всі 100% студентів, які закінчують медвиші, купили свої дипломи. Є серед них і ті, хто вчився на совість і таки отримав хороші знання. Саме з таких формується майбутня медична еліта, частина з якої, скоріш за все, виїде працювати за кордон. Ну, наприклад, одна з випускниць Івано-Франківського національного медичного університету в особистій розмові розповіла, що вступала тільки своїм розумом. За весь час свого навчання ніколи нікому не платила, та й не чула від педагогів навіть натяків на хабарі.

А іноземні студенти? Важко навіть уявити, які статки нажили собі ректори тільки за рахунок них. Декілька років тому якраз навколо цього питання розгорівся скандал у Буковинскому медуніверситеті.

Жахлива історія з Мукаддас Насирлаєвою – студенткою, яка покінчила з життям – вкотре сколихнула суспільство. За словами свідків та адвоката родини дівчини, таке рішення вона прийняла через небажання заступниці декана НМУ імені Богомольця, допомогти їй з отримання тимчасової посвідки на проживання в Україні. І хоча це лиш одна з версій слідства, чомусь у суспільстві не виникає жодних сумнівів щодо можливості виникнення такої ситуації.

Важко собі уявити успішні медреформи без кардинального очищення від корупції медвишів. Тільки повна прозорість фінансів та їх використання, контроль за ректоратом та викладацьким складом та свідомість самих студентів можуть змінити ситуацію, яка наразі є катастрофічною. І говорити про те, що це нереально, означає погодитись з тим, що в майбутньому наших дітей лікуватимуть криворукі, недовчені студенти. І якщо сьогодні ми ще можемо обрати між молодим лікарем, та лікарем з досвідом та позитивною історією за плечима, то з часом такий вибір стане неможливим.

Не дивно, що в.о. міністра охорони здоров’я У.Супрун недолюблюють однаково викладачі і студенти: одних вона хоче позбавити такого солодкого доходу, а інших прагне змусити навчатись. Лишається тільки сподіватись, що, незважаючи на такий шалений спротив, свою справу вона доведе до кінця.

Тетяна Кострикіна

Читайте також: Лікуватися – до лікаря. У січні МОЗ ініціювало скасування спеціального дозволу на діяльність цілителів

   

1556 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4