Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Церква Покрови Пресвятої Богородиці на Богополі

Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 30.10.2018

Первомайськ у стилі ретро

Церква в усі часи є ознакою духовності громади і архітектурною окрасою краю. Вже більше 200 років церква Покрови Пресвятої Богородиці залишається важливим сакральним місцем південноукраїнського регіону. Вона знаходиться в історичній частині Первомайська, що має назву Богополь. Споруду побудували в 1805 році на кошти прихожан, а у 1806 році її освятив балтський протоієрей Петро Товстицький на честь Покрова Пресвятої Богородиці.

Граф Болеслав Потоцький, який був власником містечка Богополь, у 1839 році збудував дзвіницю Покровської церкви. Основним будівельним матеріалом був бут, граніт та цегла.

Споруда церкви хрестовокупольна, одноголова. До центрального квадратного об’єму примикають розвинуті рукави, прямокутна у плані апсида, з заходу – подовжена трапезна з притвором. Головний вхід із заходу, акцентований чотирьохколонним портиком з пологим трикутним фронтоном. Фасади мають риси архітектури зрілого класицизму у візантійському стилі. Гладко тиньковані стіни прорізані невеликими, із старовинною хрестовиною, лучковими вікнами. Барабан купола є квадратним із зрізаними кутами та круглими віконними отворами, зверху знаходиться декоративний ліхтарик. Церква увінчана хрестом.

У західній частині архітектурного ансамблю навпроти Покровської церкви, розташована дзвіниця – квадратна у плані, трьох’ярусна. Вхід до дзвіниці розташований зі сходу, на яруси ведуть сходи. Стіни прорізані великими напівкруглими та напівциркульними отворами. Арочні та дверні віконні отвори перших двох ярусів оформлені рустованими архівольтами, отвори третього ярусу з ажурними парапетами. Фасади виконані у характерних формах ампіру. Дзвіниця увінчана сферичним куполом з декоративною голівкою та хрестом.

Архітектурний ансамбль споруди окремо розташований в ряду одноповерхової сучасної забудови. Виділяється оригінальним силуетом і пластичною виразністю, відіграє архітектурну і містобудівну домінантну роль відносно оточуючого середовища.

У Покровській церкві зберігаються ікони ХІХ ст.: «Серафим Саровський», «Святий Миколай», «Дмитро Солунський», «Варвара Великомучениця», «Феодосій Чернігівський».

Відомими священиками були Віссаріон Ржепішевський, Гавриїл Ржепішевський, Єпіфаній Вержбицький, Михайло Вержбицький, Іоан Чернявський та ін.

Протягом радянського часу Покровська церква, як єдиний православний центр у місті, виконувала функції духовної скарбниці і єднання віруючих християн міської громади. Великий внесок у розбудову церкви, зміцнення її авторитету зробив протоієрей, настоятель отець Віталій Мальчук. Саме в цей період відбулося відродження церкви, в тому числі і поліпшення її матеріальної бази та облаштування.

Покровська церква та дзвіниця Покровської церкви вважаються об’єктом культурної спадщини (наказ Держкомбуду від 2 червня 1999 р. № 128, охоронні номери 539 – 1 та 539 – 2 відповідно. Об’єкти узято на державний облік Постановою Ради Міністрів УРСР від 24.08.63 № 970). Місцезнаходження об’єктів: м. Первомайськ Миколаївської області, вул. Кузнєчна, 17. На дверях центрального входу до будівлі церкви прикріплена металева охоронна дошка старого зразка.

Покровська церква є власністю Української православної церкви Московського Патріархату. Сьогодні при церкві служать настоятель отець В’ячеслав Сімчук та ієрей Євген Ліпанов. Вони проводять активну роботу серед прихожан, дбають про благоустрій Храму Божого і зберігають традиції православних. Співробітники Первомайського краєзнавчого музею запрошують всіх, хто цікавиться історією церков, до співпраці.

Оксана Дорошенко, завідувач Первомайського краєзнавчого музею

Читайте також: Первомайців запрошують доторкнутися до мистецтва та історії (фото)

1650 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4