Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Сьогодні Велика Середа

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 04.04.2018

Робимо земне з думкою про вічне.

У середу Великої седмиці Церква згадує дві знакові події: зраду Ісуса Христа Юдою і помазання Спасителя миром, пише Укрінформ.

Одна жінка, блудниця (за деякими переказами то була Марія-Магдалина), вилила на Христа дорогоцінне ароматне миро, таким чином символічно підготувавши Його до погребіння.

Натомість Юда Іскаріот, один із 12 найближчих учнів Ісуса, пішов до юдейських священиків, які мали на меті вбити  Христа і «здав» їм Учителя за 30 срібняків. Полум’яна любов, співпереживання блудниці зіткнулися зі сріблолюбством Юди – того, хто міг би згодом стати одним із апостолів. Перша прославилася на віки своєю безкорисливою любов’ю, а ім’я другого стало символом підлої зради.

Велика середа була своєрідним завершувачем найосновніших робіт: у середу під вечір вже годилося впоратися з городом, навести лад у хаті, прибрати її зовні; чисто мало були і на подвір’ї.  Ввечері починали вчиняти тісто для пасок та інших обрядових виробів. Дівчата вибирали яйця для крашанок та писанок і готували віск, писала, природні барвники. До Великодня годилося зробити стільки писанок, щоб можна було подарувати хлопцям, хрещеникам, навіть випадковим людям, котрі завітають на гостину.

Також сьогодні день пам’яті священномученика Василія, пресвітера Анкирського.

У свій час Василій був пресвітером в Анкирі Галатійській. Був замучений за твердість у переконаннях. У переказах збереглася молитва Василія, яку він мовив перед смертю: «Світло моє, Христе! Надіє моя, Ісусе! Пристане тиха для гнаних хвилями! Дякую Тобі, Господи Боже отців моїх, за те, що Ти вирвав душу мою з пекла найглибшого і зберіг в мені Ім’я Своє незаплямованим! Нехай переможцем закінчу я своє життя і успадкую вічний спокій за обітницею, даною отцям моїм від Тебе, Архієрея Великого Ісуса Христа, Господа нашого! Тепер же прийми з миром душу мою, що перебуває незмінно в цьому сповіданні! Ти милосердний і Твоє милосердя велике, Що Живе й Перебуває повіки, амінь”.

Іменинники сьогодні Василь, Василіса.

Згідно з даними «Синоптика», найхолоднішим цей день у Первомайську був у 2004 році: -6.8°; а найтеплішим у 1977 – +25.8°.

Перше фото – Віктора Поліщука.

Читайте також: Поспішайте побачити! Плямисто-смугастий «бебі-бум» у Миколаївському зоопарку

 

1146 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4