Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Сьогодні третій день Масної, або «Зноби-баби» та «ласунки»

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 14.02.2018

Сьогоднішній день надзвичайно багатий на різноманітні свята.

По-перше, нині третій день Масної, по-друге (для когось по-перше) – святого Валентина, а по-третє – Трифона, пише Укрінформ. «Святий Валентин – батько весни», – казали чехи. А поляки стверджували, що «Валек зламав під льодом балку» й називали його Валеком-криголамом. Натомість словаки були впевнені, що «Валентин пташок женить». Моравці називали цей день нещасливим: не пряли, не шили, не в’язали – щоб не захворіти. Боялися і в ліс їздити. А ще в давнину Валентина вважали цілителем від епілепсії та холери і покровителем коней. У західній Європі святий Валентин і понині стійко асоціюється з покровительством закоханим.

У нас третій день Масної називали «зноби-баби», або «ласунки». Вважалося, що сьогодні можна їсти стільки, скільки влізе, або, як казали в народі, «скільки разів собака хвостом махне». Слово «зноби» означає холод, озноб, лихоманку. Тобто, «зноби-баби» – це жінки, яких лихоманить або ж навпаки – від яких лихоманить.

Також православні згадують цього дня і мученика Трифона. Йому моляться, якщо хочуть отримувати більшу зарплатню. В Болгарії, Македонії та деяких районах Сербії сьогодні відзначатимуть свято першої обрізки винограду – Трифона Зарізаного. Прикмета дня: «Якщо на Трифона зоряно – весні довга дорога. Коли ж у цей день вітряно, то літо буде мокрим».

З іменинами вітайте Трифона, Петра, Миколу.

Читайте також: Сьогодні другий день Масляної та Микити

 

987 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4