Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Сьогодні Стрітення – останнє велике свято зими. Закликаємо весну!

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 15.02.2018

Стрітення входить до 12 головних свят року і завжди відзначається на 40-й день після Різдва.

Згідно з Євангелієм, маленького Ісуса принесли в Єрусалимський храм для обряду посвячення Богу. Там Богородицю з Немовлям зустрів старець Симеон. Він взяв Ісуса на руки і передрік, що в цій дитині – спасіння для всіх народів. То була радісна і доленосна зустріч, пише Укрінформ.

Зі Стрітенням пов’язана величезна кількість дуже цікавих прикмет.

В народі його називали ще Громницями, Зимобором, Зимовою (Вовчою) Богородицею і з ним пов’язували надії на весну. Вважалося, що в цей день зустрічається зима з літом, тому казали: «На Стрітення жупан з кожухом зустрілися». На честь Стрітення в церквах робили відправи, святили воду й свічки.

Побутувало повір’я, що «громниці» (посвячені свічки) вельми помічні від грому. Їх запалювали, щоб «грім хату не підпалив», а також давали в руки тим, хто помирав. Освяченою в цей день водою лікували хворі місця й пристріт. Навіть чумаків, які вирушали в далеку дорогу, скроплювали стрітенською водою, приказуючи: «Боже тобі поможи!»

Якщо під вечір на Стрітення потепліло, то вважалося, що літо перемогло, а тому «зима йде туди, де було літо, а літо йде туди, де була зима». Гуцули вірили що на Громниці святий Юрій випробує на чортах свою зброю і чистить її. Цікава прикмета, яка існувала майже в усіх слов’янських народів: на Стрітення не можна було дивитись на сонце. Була ще й така дитяча приказка: «Йди геть, зима соплива, ходи-но сюди весна красна, гожа!»

На Стрітення не різали, не шили, не ткали, не кроїли, аби не родилися «мічені» діти. Вагітні не розчісували волосся, аби в майбутніх діток не були подряпані личка. На Поліссі дівчата з цього дня починали «закликати весну», але робили це тихо і ще по домівках.

Читайте також: Первомайців запрошують відсвяткувати Масляну

 

1088 всього переглядів, 2 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4