Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Сьогодні Різдвяний понеділок

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 22.01.2018

Що могла підсипати в горілку босорканя і навіщо підкладати мізинець під чарку.

Перший після Водохреща понеділок називався Різдвяним або Святим. Так-так, не дивуйтеся – учора була Різдвяна неділя, а сьогодні такий самий понеділок, пише Укрінформ. Тобто, наші пращури, з одного боку, хоч і починали потроху братися до роботи, але все ніяк не могли розпрощатися з милими серцю різдвяно-новорічними святами. Як правило, в цей день не вживали м’ясних (хоч і не було посту) страв, але випити чарку дозволялося. З цього приводу жартували: «Святий понеділку, на сварися на мене, що я п’ю горілку».

Втім, пити горілку було небезпечно: існувала загроза стати жертвою чаклунів і босоркань: саме в горілку намагалися підсипати чи підлити якоїсь гидоти з лихими намірами, аби звести людину з білого світу. Наприклад, на Поліссі вірили, що «даннє» робили з вужа і закладали під нігті, які потім вмочувалися у горілку, якою напували людину. На Київщині основним компонентом був порошок гадюк, ящірок або жаб, в Карпатах – линовище гадюки або корінь матрагіну (народна назва беладони). На Поліссі вірили: щоб захиститися від подібних чар, необхідно було підкласти мізинець під чарку, з якої п’єш: якщо вона тріснула, хтось мав проти тебе лихі наміри. «Дання» вважалося дуже страшною хворобою, яку неодмінно потрібно вишептати якнайшвидше, в іншому разі людина помре. Його лікували за допомогою наговореної води, якою напували та вмивали хворого.

Цього дня наші пращури випускали на прогулянку худобу, аби не застоювалася в стайнях і хлівах. Тому примічали: якщо та одразу повертає до хліва – бути снігам та холоду. Коли ж тварини довго вигулювалися, нюхали повітря, чухалися – сильних морозів не жди.

Іменинники сьогодні Пилип і Іван.

Читайте також: Газета «ТВ Всесвіт» оголошує новорічно-різдвяну акцію

  

1243 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4