Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Сьогодні Прощена неділя

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 18.02.2018

Прогнозуємо погоду на Великдень, просимо пробачення й самі пробачаймо.

У православних християн і греко-католиків останній день Масниці – Прощена неділя, пише Укрінформ. Позаду залишився тиждень веселощів, попереду – 40-денний піст, чималий проміжок часу для очищення душі й тіла віруючого перед найважливішим християнським святом – Христовим Воскресінням.

І першим кроком до такого серйозного випробування була Прощена неділя, під час якої християни просили одне в одного пробачення за навмисні, а часом і ненавмисні образи.

Цього дня українці йшли до церкви, де одразу ж після служби священик просив пробачення у пастви, а вона, в свою чергу, у нього. Потім просили вибачення у рідних, друзів, сусідів: «Прости мене», щиро, з глибини серця зверталися до ближнього. «Бог простить. І ти мене прости», – лунало у відповідь.

Церква. Місто Первомайськ. Картина Дмитра Єребакана

Прохання повторювали тричі, а потім цілувалися й вважали, що заподіяна перед цим кривда втратила свою гріховну суть. Інша, церковна назва Прощеної неділі – Спогад про Адамове вигнання. Перед самим початком посту церква згадує біблейську історію про те, як Адам, здійснивши гріхопадіння, був вигнаний Творцем із Раю. До того ж, порушивши дане Богові слово, Адам не попросив у Нього пробачення, а наче мала дитина, все звернув на Єву.

За сьогоднішнім днем прогнозували погоду на Пасху. Вважалося: «Яка Сиропусна неділя, такий і Великдень».

Іменинник сьогодні Макар.

Читайте також:  Олександр Абраменко пройшов кваліфікацію до фіналу Зимових Олімпійських Ігор

 

1002 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4