Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Сьогодні перший день першого літнього місяця!

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 01.06.2018

Як у давнину називали найгарячішу пору року та що означав би сьогоднішній дощ.

Літо прийшло! Сьогодні перший день першого літнього місяця, пише Укрінформ. Про походження назви червня існує найбільше гадок. Одні вважають, що назві прислужилося масове цвітіння квітів, зокрема маку й півонії; інші стверджують, буцімто назва пішла від зачервонілих суниць та черешень, що починають визрівати; дехто схильний пояснювати походження слова тим, що в цей час найяскравіше світить сонце – саме з 20 до 22 червня настає період найвищого сонцестояння, коли день удвічі перевищує ніч. Але є й ті, котрі пов’язують назву місяця з масовим розплодом городніх і садових черв’яків і гусені.

Махаон (Papilio machaon) – найгарніший та найбільший метелик України, а це його гусінь.

Крім того, у червні бджолині матки починають найактивніше відкладати личинки – плодити черву, а також з’являється сокоживна комаха – кошеніль, з якої колись добували цінну речовину для отримання червоного фарбника карміну. У давнину червень називали «ґедзем», «бідзнем» чи «бевзнем», позаяк під цю пору з’являються надокучливі ґедзі та сліпаки, які дошкуляють худобі. Іноді червень називали «гнильцем» – у цей час настає пора сінокосів та зливних дощів, а від того сіно нерідко гнило.

Співзвучними українській мові є назви місяців і в деяких інших слов’янських народів. У білорусів – «червень», у поляків – «червєц», у чехів – «чєрвєн». У творах наших класиків зустрічаємо й назву «іюнь», що походить від імені давньоримської богині Юнони, котра була покровителькою подружнього життя.

В православній церкві 1 червня відзначають день пам’яті преподобного Іоанна, єпископа Готфского, який жив у VIII столітті. В юності йому вдалося обійти багато святих місць. І коли він повернувся з мандрів, то зміг зайняти пост готфского єпископа.

Іменинники сьогодні Іван, Володимир, Дмитро, Костянтин, Олександр.

Народні прикмети

Перші дні червня дощові – літо буде посушливим, без великої кількості опадів.

Прохолодна погода – прикмета до того, що ще 40 днів тепла не варто чекати.

Ворони сидять 1 червня, повернувши дзьоби в одну сторону, найближчим часом буде сильний вітер.

Якщо людина народилася 1 червня, то вона буде любити дім і сім’ю, стане відрізнятися консервативністю, пише ukr.media.

За даними «Синоптика», за останні 130 років спостережень цей день у Первомайську найтеплішим був у 1979 році – 32,7, найхолоднішим у 1994-му – 5,7.

Читайте також: Первомайськ на грані відключення води – ситуація з боргом за електрику повторюється

 

1006 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4