Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Сьогодні Міжнародний день млинця

Політика 25.02.2020

Як козаки колись вареником божились та сподіваємося на урожай зернових.

Сьогодні в багатьох країнах світу, особливо в США і Великобританії, відзначають Міжнародний день млинця, пише Укрінформ.

Просто чудово, що цьогоріч він збігається з нашою Масницею чи Колодієм. День млинця зазвичай припадає на Жирний (Скоромний) вівторок, який, у свою чергу, передує Попільній середі — початку Великого посту в християн західного обряду. Тож святкуймо свою Масницю і доєднуємося до католиків — з’їсти сьогодні зайвий млинець не буде гріхом. Втім, млинці млинцями, але й не варто забувати про свої рідні вареники! Саме про них, рідненьких, а зовсім не про “бліни”, складено в українців чимало приказок, приповідок і прислів’їв, навіть давня вишукана козацька божня є: “Пори мою душу вареником!” А ось не менш колоритні приповідки: “Аби рот не гуляв, …так вареником заткнути”, “Вареники доведуть, що і хліба не дадуть”, “Були на масниці вареники, та в піст на вербу повтікали”, “Сметаною вареників не спортиш”, “Рятуй мене хоч вареником!”, а це вже ціла ламентація: “Ви же вареники, ви же великомученики: ви же у великих вокропах кипіли, ви же велику муку терпіли!.. а як ми вас побідем, то всіх поідем”, “Вареники побіденики! Сиром боки позапахувани, маслом очі позаливани, – вареники побіденики”.

Цього дня християни згадують преподобну Марію, яка називалася Марином, а також її батька Євгенія. З цього дня упродовж 3 днів виставляли на ранковий мороз зерно, яке призначалось для посіву, і говорили, що проморожене насіння дає кращий урожай. Якщо небо зоряне, можна чекати хороший збір зернових.

Іменинники сьогодні Марія, Євген, Антоній.

Читайте також: Пройшов турнір із волейболу на честь Веніаміна Сорокіна

Немає тегів:

30642 всього переглядів, 7 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4