Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Сьогодні Лавріна, на якого «води по коліна»

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 10.04.2018

Як святкували в давнину третій день Великодніх свят.

Третій Великодній день вважався днем господарів, пише Укрінформ.

Ґазди ходили один до одного в гості, це були такі собі чоловічі посиденьки. Випивали по чарці. Варто зауважити, що без частування оковитою не обходилось жодне свято, жодна угода. Вживання горілки було обов’язковим під час уродин, хрестин, сватання, весілля та похоронів, під час угоди купівлі-продажу худоби чи домовленості про будівництво хати.

Різноманіття алкоголю, особливо на великі свята – Різдво і Великдень, вражало. Так, за відомостями етнографа Миколи Маркевича, на столі в українців були перцівка, калганівка, кардамонівка, кусака (не плутати з класичною грецькою мусакою!), слив’янка, малинівка, горобинівка та тернівка. Вживання алкоголю було ритуалізованим. Годилося не просто випити чарку, а виголошувати, чому й за що чи кого п’єш: «За отця – до денця, за неньку – повненьку» чи «Ой до денця, до денця, – най ся родить пшениця!»

До речі, селяни в цей день родинами ходили в поле «провідувати» озимі посіви.

Ниву вітали так само, як і живу людину: «Христос воскрес!», сідали обабіч дороги, їли свячене й закопували у землю крашанку, «щоб добре земля вродила».

Також цього дня вшановується пам’ять преподобного Іларіона. На Лавріна, на якого зазвичай «води по коліна», навіть у найпівнічніших куточках України остаточно завершувався санний шлях.

Іменинники сьогодні Іларіон, Степан.

Перше фото – Олександра Шуміліна.

Читайте також: Настала Світла седмиця

 

944 всього переглядів, 2 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4