Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Сьогодні – 1 квітня – Вербна неділя

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 01.04.2018

«За тиждень – Великдень! Будь великий, як верба, а здоровий, як вода, а багатий, як земля!» – навіщо вербою били дітей.

Сьогодні Вербна неділя – саме так здавна називали українці величне церковне свято Входу Господнього до Єрусалима і яке було останньою урочистою подією перед початком Страсного тижня, що завершиться Великоднем, пише Укрінформ. Цього дня Ісус верхи на сумирному віслюку тріумфально в’їхав до Єрусалима. Місцевий люд радо вітав Ісуса, встилаючи Йому дорогу пальмовим гіллям. Щоправда, через тиждень ті ж самі люди волали до Пілата: «Розіпни Його!»

Оскільки в Україні пальма не росте, то наші пращури замінили її вербою. Саме верба й стала одним із головних символів цього свята. Люди зранку йшли до храмів, аби посвятити вербу, бо вірили у цілющу властивість освячених гілочок. Це дерево сповіщало про прихід весни, мало багато лікувальних властивостей.

Першими намагалися взяти гілочки діти, адже кому дістанеться найбільша, «той буде найщасливішим». При цьому годилося відщипнути пухнастого котика і проковтнути, «щоб горло не боліло і не наростали в ньому гулі». Кому дісталась суха гілка, то значило, що у господарстві не вестимуться вівці. Повертаючись з церкви, селяни встромлювали більші галузки біля дороги чи на городі, «щоб освячене дерево пустило глибоке коріння». Посвячені галузки верби клали не тільки біля ікон, але й затикали у хліві та стайні, «щоб нечиста не правувала, а шутка захищала хату, хлів, двір од грому й пожежі».

А ще прутиками освяченої верби злегка били дітей, щоб були здорові, один одного («щоби ніжки не кульгали, щоб голівка не боліла»), худобу, землю. Подібна традиція існувала не тільки в українців, але й у всіх східних слов’ян і частково у південних поляків, чехів. В Білорусії існував звичай освячувати в церкві все дерево верби. Потім його виносили, обламували гілочки й розносили по домівках.

Іменинники сьогодні Дарина, Іларія, Дмитро, Іван, Софія.

За даними «Синоптика», за останні 130 років спостережень цей день у Первомайську найтеплішим був у 1975 році – 25,1, найхолоднішим у 2005-му – -4,1.

Читайте також: Коли весна запізнилася

 

885 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4