Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Швидку не відмінять. Зміниться лише формат її роботи

Iнше 18.08.2018

Одне з найболючіших питань для українців в форматі реформування медичної системи – робота швидкої.

Замість того, щоб вірити чуткам, ми вирішили розібратись, як все працюватиме. Відразу зазначимо, що швидку ніхто не відміняє! Зміниться формат її роботи. Як саме – відповідаємо.

  1. Реформа швидкої триватиме приблизно 5 років і остаточно її не відмінять!
  2. Відтепер швидка допомога, до якої ми всі звикли, поділятиметься на невідкладну та екстрену допомоги.
  3. Невідкладна допомога – щось середнє між сімейною медициною та екстреною допомогою. Якщо у вас висока температура, перепади тиску або загострення хронічного захворювання – немає потреби відразу викликати швидку, оскільки це стосується невідкладної медичної допомоги. Це сталось у робочий день – телефонуйте своєму сімейному лікарю і вже він надасть консультацію, що робити далі. Якщо трапилось у вихідні – телефонуйте 103 і диспетчер вирішить, куди саме направити ваш виклик – або до лікаря на консультацію, або до екстреної допомоги. Зазначимо, що 70% викликів швидкої на сьогоднішній день – саме з надання невідкладної допомоги. За словами самих же працівників, це дуже ускладнює їх роботу і забирає багато часу. В середньому, на такий виклик витрачають 30 хв.
  4. Екстрена медична допомога – синонім швидкої допомоги. Вона безпосередньо займається порятунком життя. Якщо трапилось ДТП, вам раптово стало зле і ви не знаєте чому (не маєте хронічних захворювань) – телефонуйте 103!
  5. Виклик екстреної медичної допомоги для пацієнтів є безкоштовним і таким він залишиться і надалі. За виклик швидкої ви не платите!
  6. Відтепер в екстреній медичній допомозі працюватимуть парамедики – з вищою медичною освітою, за освітнім кваліфікаційним рівнем бакалаври. З минулого року парамедики – входять в реєстр професій. Особливість їх полягає в тому, що з першого дня навчання їх готують безпосередньо для роботи в екстреній медицині.
  7. Всім, хто хоче навчатись на парамедика – цього року проходить перший набір в Черкаській медичній академії та Тернопільському медичному університеті. Конкурс високий – 6 претендентів на одне місце.
  8. Водії швидкої відтепер допомагатимуть парамедикам та лікарям. Всі вони матимуть базову професійну підготовку, та стануть екстреними медичними техніками.
  9. МОЗ планує переглянути зарплати для працівників екстреної медичної допомоги та прирівняти її до зарплатні поліцейських, яка в середньому становить 8 000 грн.
  10. Реформування швидкої відбувається не лише за схемою роботи швидких у США. В МОЗ вивчили досвід всіх провідних країн та вибрали саме те, що підходить для наших реалій. Однак, саме США – це країна з найвищими стандартами медицини.
  11. Як це працює в США? В екстреній медичній допомозі працюють парамедики. Однак участь в порятунку життя можуть приймати і поліцейські і пожежники – всі вони можуть надавати першу медичну допомогу. Безпосередньо порятунком життя займаються лікарі, парамедики не проводять операцій та не ставлять діагнозів. Їх завдання – швидко визначити чи потрібна допомога лікаря та довезти пацієнта до найближчої лікарні. Вони мусять зберегти життя пацієнта на шляху до лікарні – підтримують серцебиття та дихання,можуть поставити крапельницю, зробити укол, зняти біль.

Тож не так все страшно. Якщо ви уклали договір з сімейним лікарем, стежите за власним здоров’ям, причин для виклику екстреної швидкої у вас буде дійсно не багато. Це допоможе спеціалістам зосередитись безпосередньо на порятунку життів.

В одному з наступних номерів ми поінформуємо вас, що саме відбувається зі швидкою в нашому місті та як самі спеціалісти розуміють своє нове завдання.

Тетяна Кострикіна

Читайте також:  Український правопис за новими правилами

   

1459 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4