Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Штраф на 10 «мінімалок»: в Україні вступив в силу Закон про сексизм та дискримінацію в рекламі

Суспільство 08.01.2022

В Україні посили відповідальність за сексизм і взагалі за дискримінаційну рекламу, а відповідальність поклали на рекламодавців. Закон «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі» набув чинності 8 січня 2022 року.

Що змінилося

Законодавці визначили, що таке «дискримінаційна реклама», «дискримінаційна реклама за ознакою статі» та посилили відповідальність за порушення законодавства про рекламу.

До речі, правило про заборону дискримінації в рекламі в Україні діє ще з 1996 року. А відтепер відповідальність така: рекламодавець сплачує до дербюджету штраф у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати (порядок сплати штрафу встановлює Кабмін).

  • Дискримінаційна реклама — це реклама, яка вміщує чи використовує твердження та/або зображення, які є дискримінаційними за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейного та майнового стану, місця проживання, мовними або іншими ознаками щодо особи та/або групи осіб, а також такі, що дискредитують товари інших осіб.
  • Дискримінаційна реклама за ознакою статі – містить твердження та/або зображення щодо інтелектуальної, фізичної, соціальної чи іншої переваги однієї статі над іншою та/або щодо стереотипності ролі чоловіка та жінки, що пропагує принизливе та зневажливе ставлення; принижує гідність людини, демонструє насильство за ознакою статі; використовує зображення тіла людини (частини тіла) лише як сексуального об’єкта з метою привернення уваги споживача та/або посилання (слова, звуки, зображення) на сексуальні стосунки, що не стосуються продукту.

Іншими словами, якщо ви використаєте фото гарної дівчини зі спортивною статурою в рекламі спортзалу — будь ласка. Якщо ця сама дівчина згодиться напівоголеною знятися для реклами автівок чи барбершопу, а ви використаєте її зображення з рекламною метою — сплатите штраф.

Найчастіші помилки рекламодавців в оголошеннях та рекламі:

Заборонено:

  • пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам (за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі);
  • висувати вимоги до віку.

Контролювати дотримання законодавства України в частині реклами про вакансії має Державна служба України з питань праці. В інших випадках Держпродспоживслужба та інші уповноважені органи (Розділ IV Закону).

Раніше ми писали: реклама не зробить ваш бізнес, але допоможе стати впізнаваним та конкурентоспроможним. Недарма кажуть: робити гроші без реклами може тільки монетний двір. Тож звертайтеся до редакції, і ми підкажемо, як правильно сформулювати оголошення чи розробити дизайн, щоб не порушити закон та не втрапити в халепу.

Немає тегів:

13101 всього переглядів, 5 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4