Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Шлюб за розрахунком – справа марна. Юридична практика

Держава, ПУБЛІКАЦІЇ 13.10.2018

Сімейний кодекс дає право зацікавленим особам визнати укладений шлюб недійсним. Необхідність визнати шлюб недійсним може виникнути, наприклад, при оформленні спадщини або при виселенні з житлового приміщення. Іноді шлюби укладаються фіктивно, з метою отримання спадщини або реєстрації на житловій площі.

Для збереження майна в особистій власності, іноді доцільно довести, що укладений шлюб є недійсним, його укладення полягало не з метою створення сім’ї. Без кваліфікованої юридичної допомоги дуже складно врахувати всі важливі моменти, вибудувати правову позицію і успішно виграти справу в суді.

Адвокат у сімейних справах може допомогти вирішити питання щодо визнання шлюбу недійсним, скласти необхідні документи і проконсультувати довірителя.

Недійсним шлюб можна визнати тільки в судовому порядку шляхом подання позовної заяви. Правові підстави для визнання шлюбу недійсним вказані в Сімейному кодексі. Найбільш поширеною підставою є фіктивність шлюбу, крім того, шлюб визнається недійсним якщо він укладений між:

– особами, з яких хоча б одна особа вже перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі;

– близькими родичами (родичами по прямій висхідній і низхідній лінії (батьками і дітьми, дідусем, бабусею та онуками), рідними чи не рідними (мають загальних батька чи матір) братами і сестрами);

– усиновителями і усиновленими;

– особами, з яких хоча б одна особа визнана судом недієздатною внаслідок психічного розладу.

Звернутися до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним вправі як хто-небудь з подружжя, так і їх спадкоємці, опікуни. При розгляді справи, суд враховує безліч обставин. Наприклад, стан здоров’я подружжя в тому числі психічний, різницю у віці, наявність спільних дітей, тривалість проживання після укладення шлюбу та багато іншого.

Шлюб визнається недійсним з моменту його укладення і не породжує для подружжя жодних правових наслідків стосовно один одного. Наприклад, не виникає право спадкування, припиняється право користування житловим приміщенням, не підлягає розділу нажите в період шлюбу майно.

Якщо в період шлюбу було придбано майно, то воно переходить у часткову власність кожного з подружжя. Тим не менше, суд може визнати право особистої власності на таке майно.

Проте, навіть суду доводиться докладати зусиль, аби врахувати всі обставини. Так, цікавим моментом судової практики вважають справу № 750/6471/15-ц. Позивач звернулась до суду з позовом, в якому просила визнати недійсним шлюб, укладений нею з відповідачем, оскільки на її думку шлюб був фіктивним, а саме – його було укладено лише з метою отримання нової квартири.

Судом було встановлено, що відповідач не проживав з позивачем, позивач проживала з іншою особою як чоловік та жінка, зловживала спиртними напоями, змушена була часто та тривало лікуватись від хронічних захворювань, що виключало можливість створення з нею повноцінної сім’ї.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову.

Суд апеляційної інстанції позов задовольнив, вказавши, що зазначені обставини є суттєвими для даної справи.

Однак Верховний Суд своєю Постановою від 29.08.2018 р. рішення суду апеляційної інстанції скасував, залишив в силі рішення суду першої інстанції, зазначивши, що вирішуючи спір, який виник між сторонами у справі, суд першої інстанції правильно визначився з характером спірних правовідносин та нормами матеріального права.

Правильним і таким, що підтверджений належними доказами, вказав Верховний Суд, є висновок суду першої інстанції, що позивач не довела відсутності у відповідача реального наміру створити сім’ю і набути прав та обов’язків подружжя. За таких обставин самі по собі доводи позивача про те, що метою укладення шлюбу для відповідача було отримання квартири не дає підстав для визнання шлюбу недійсним. Отже, укладаючи шлюб, будьте, передусім, відверті із самим собою: чи не доведеться вам колись звертатися до суду, аби визнати його недійсним. Як то кажуть, сім разів відмірте.

За матеріалами правничих ресурсів

Читайте також: Аліменти: кілька нюансів. Юридична практика

2038 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4