Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Школа-2019: що нового?

Держава, ПУБЛІКАЦІЇ 28.08.2019

З жилетами до 1 вересня не встигнуть, а носити форму чи ні – вирішувати батькам та школам

До 1 вересня лишилось зовсім трохи – батьки першачків хвилюються, школярі зітхають, що літо так швидко минуло, а у ЗМІ активно обговорюють питання – що зміниться (і чи зміниться взагалі) у школі в цьому навчальному році?

Ми також зацікавились, перечитали статті колег, переглянули сюжети телеканалів і маємо, що сказати.

Чи отримають учні 1-4 класів світловідбивні жилети?

11 липня на сайті Урядового порталу з’явилась новина з заявою Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана: «З 1 вересня, 1-4 класи, всі учні мають бути із спецжилетами, які дадуть можливість дитині бути помітною в темну пору доби. Треба створити систему захисту дітей. Питання безпеки на дорогах тут має надважливе значення».

Жилети мають бути індивідуальними і безкоштовними. «Це ще одна наша ініціатива для дітей», – сказав Володимир Гройсман.

При цьому він посилався на зміни до Державної програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року, які Уряд затвердив 17 квітня. За словами очільника Міністерства інфраструктури Володимира Омеляна: «Цього року до програми включено новий захід щодо підвищення рівня безпеки дітей на дорозі, який передбачає закупку понад мільйона світловідбиваючих жилетів для школярів. На це виділено – 226,6 млн грн».

Заступник Міністра інфраструктури Юрій Лавренюк на своїй сторінці у Facebook 16 травня розмістив допис: «Під головуванням Міністра Volodymyr Omelyan, спільно з народним депутатом України Ігорем Діденко, затвердили дизайн світловідбиваючих жилетів». З фотографій видно, якими саме мають бути жилети.

Тож, гроші запланували, дизайн обрали, а тендер не оголосили. На момент публікації статті на сайті ProZorro нам не вдалось знайти тендер на пошиття жилетів. За ідеальних умов тендер триває до 2-х місяців. Додайте до цього час, який знадобиться на пошиття жилетів. Тож до 1 вересня школярі точно не отримають жилети. А от чи матиме продовження заява Прем’єр-міністра далі – будемо слідкувати.

Скасування обов’язкової шкільної форми

З 20 червня цього року втратив чинність указ від 1996 року «Про шкільну форму для учнів середніх закладів освіти», згідно з указом Президента України №418/2019.

“Цей указ був давно застарілий, і останнім часом ми ним практично не користувалися. Тому що той указ прив’язував нас до певних зразків форми, до певних тканин, з яких має виготовлятися форма. І вже кілька років поспіль наша позиція полягає в тому, що громада школи – тобто вчителі, учні, батьки – має право вирішити, в якому одязі навчатися”, – прокоментувала Гриневич.

Тому тепер вже офіційно – питанням шкільної форми опікуються самі діти, батьки та вчителі.

До 1 класу без співбесіди

Згідно зі статтею 18 Закону України Про загальну середню освіту: «Зарахування учнів до закладу загальної середньої освіти проводиться наказом директора, що видається на підставі заяви, копії свідоцтва про народження дитини, за наявностімедичної довідки встановленого зразка і відповідного документа про освіту (крім учнів першого класу)».

У законі не йдеться про обов’язкову співбесіду. Однак: «Зарахування учнів до ліцеїв, приватних закладів загальної середньої освіти і закладів спеціалізованої освіти дозволяється проводити на конкурсних засадах.

Зарахування учнів до інших закладів загальної середньої освіти дозволяється на конкурсних засадах лише у випадках, якщо кількість поданих заяв на відповідний рівень загальної середньої освіти перевищує спроможність цього закладу». Подібні ситуації можуть виникнути у великих містах.

Зарахування дітей до 1 класів без співбесіди актуальне ще з 2018 року і не є нововведенням. Основним критерієм стало місце проживання майбутнього школяра.

Вільний вибір форми навчання

Відтепер батьки самостійно вирішуватимуть, яку форму навчання обрати для своєї дитини, орієнтуючись саме на її потреби. Скажімо, для того, щоб перевести дитину на сімейну форму навчання знадобиться лише заява батьків.

Такі нововведення полегшать навчання для тих, хто змушений часто пропускати уроки через хвороби, серйозні заняття музикою чи спортом. Для таких учнів складуть індивідуальний навчальний план. Оцінюватимуть їх двічі на рік у підсумкових контрольних.

Це стало можливим завдяки зміні положення «про індивідуальну освіту».

Уроки можуть проводити не лише вчителі – мережева форма навчання

Ще одне нововведення, яке працюватиме в декількох напрямках.

Відповідно до Наказу 23.04.2019  № 536 «Про затвердження Положення про інституційну форму здобуття загальної середньої освіти», до навчального процесу можна залучати спеціалістів, не педагогів – бізнес-тренерів, юристів, психологів, інструкторів автошкіл, митців. Це дасть можливість урізноманітнити шкільну програму.

Мережева освіта також дає можливість зарахувати роботу, проведену в мистецькій, спортивній школі чи на мовних курсах. Тобто, якщо учень навчається на курсах іноземних мов і вже досяг рівня, вищого за шкільну програму передбачену, для його віку, школа може заключити договір з партнерами (спортшкола, курси, школа мистецтв, гуртки тощо) про співпрацю. Це дасть можливість учням більш продуктивно використовувати час. Так, спортсмени, замість звичного уроку фізкультури можуть проходити свої посиленні тренування.

Учень або й цілий клас зможуть проходити певні навчання на базі інших шкіл, вступних курсів до університетів, міжшкільних ресурсних центрів, наукових установ тощо. За умови, що школа укладе відповідний договір про партнерство.

Школи мають можливість включити до свого навчального плану проведення в закладах-партнерах літніх мовних шкіл, курсів з підготовки до ЗНО, занять з робототехніки. Наприклад, урок літератури можна провести у театральній студії.

Оцінки учня – його особиста інформація

Це «нововведення» дійсне ще з 2017 року і не зовсім зрозуміло, чому деякі колеги вирішили внести його до списку цьогорічних змін.

Тим не менш нагадаємо, що оцінки – це особиста інформація учнів і вчитель немає права розголошувати її на цілий клас. Повідомити оцінку можна індивідуально. Правило це стосується і батьківських зборів.

Такий підхід допоможе уникнути цькування учнів та поділу класів на «любимчиків», яких завжди хвалять та всіх інших.

Скасовано дошки пошани

Так само не є нововведенням цього року.

Опитавши кількох батьків в нашій редакції, дізнались, що дошки пошани в школах Первомайська все ще на своїх місцях. Ми обов’язково поцікавимось в міському управлінні освіти, чому ситуація не змінилась.

Не лише відмінники навчання варті уваги. Кожен учень у чомусь перший – хтось грає на музичних інструментах, інший малює найкращі плакати, а хтось чудово декламує вірші. Відповідно і право потрапити на дошку пошани, скажімо класу, має кожен учень.

Зміни в ЗНО

Згідно з опублікованою Центром оцінювання якості освіти програмою ЗНО з усіх предметів на 2020 рік, певних змін зазнала українська література. Дещо прибрали, дещо додали.

З програми вилучили «Марусю» Г. Квітки-Основ’яненка, «Гайдамаки» Т. Шевченка та «Гімн» І. Франка.

Роман П. Мирного «Хіба ревуть воли…» – потрібно буде прочитати лише 1 і 4 частини.

Більше не потрібно читати та розбирати: «Земля» О. Кобилянської, «Молюсь і вірю» М. Рильського, «Київ-традиція» М. Зерова, «Дитинство» Ю. Яновського, «Україна в огні» О. Довженка, «Залізний острів» О. Гончара, «Як добре те, що смерті не боюсь я», «О земле втрачена, явися!…» В. Стуса, «Українське альфреско» Л. Костенко.

До розділу «Література ХХ століття» ввійшли: «Камінний хрест» В. Стефаника, «Valse mélancolique» О. Кобилянської, «У теплі дні збирання винограду» М. Рильського, «Майстер корабля» Ю. Яновського, «Лебеді материнства» В. Симоненка, «Наша мова» В. Голобородька, «Модри Камень» О. Гончара, «Господи, гніву пречистого…» В. Стуса, «Два кольори» Д. Павличка.

Підготувала Тетяна Кострикіна

Немає тегів:

3199 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4