Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Що треба пити при викиді радіації і чи правда, що це йод: коментує головний лікар

НОВИНИ, Охорона здоров'я 28.08.2022

У лідерах за пошуком в гуглі наразі знаходиться запит: «Який йод треба пити при радіації?» Редакція вчергове згадала «теплим» словом сусідню країну-терориста, і відправилася за фаховою консультацією до головного лікаря Первомайської центральної міської багатопрофільної лікарні Олега Чекрижова, а також по додаткові відповіді — до Первомайської районної військової адміністрації.

Як захистити організм від впливу радіації: що можна вживати, а що — не варто і навіть небезпечно, журналісту розповів Олег Володимирович Чекрижов, пише Гард.City.

«Приймати йодопрепарат, коли в повітрі немає радіаційного викиду, — безглуздя»

— Як йод пов’язаний з радіацією?

— При ураженні радіацією з поміж усіх інших шкідливих речовин до організму потрапляє чимала кількість радіаційного йоду, який діє на щитоподібну залозу. Щитоподібна залоза регулює гормональний обмін в усьому організмі та використовує природний йод для регенерації клітин і тканин. При ураженні радіацією щитоподібна залоза починає активно використовувати радіаційний йод замість свого звичайного, природного йоду, особливо — на фоні йододефіциту в організмі. І от для того, аби щитоподібна залоза не використовувала радіоактивний йод, потрібно вчасно вжити йод у вигляді таблеток. Маються на увазі таблетки калію йодиду. Вони є як українського виробництва, так і імпортні.

Українські таблетки дозою в 250 міліграм таблетка, імпортні — 130 і 60 міліграм. Вживати йодомісткі препарати необхідно, керуючись рекомендаціями МОЗу. Вони розроблені Академією медичних наук, провідними радіологами. Відповідно до цих рекомендацій, профілактика таблетками калію йодиду не проводиться(!!! — ред.) Приймати цей йодопрепарат, коли в повітрі немає радіаційного викиду, — безглуздя. Калію йодид рекомендується вжити за 24 години до загрози, до аварії на АЕС, наприклад. Дізнатись точний час, коли може статися така біда — майже неможливо, проте є ще 8 годин для прийому таблетки вже після катастрофи.

— Яке дозування для дорослих, яке для дітей?

— Рекомендовані дози для вживання:

  • Дорослим — 130 міліграм.
  • Дітям з 2-х до 14 років можна дати 65 мг. Але якщо дитина в 14 років має дорослу комплекції тіла, то можна вжити і 130 мг.
  • Дітям до 2-х років можна дати близько 30 мг.

Прийом препарату разовий! Запам’ятайте: безпричинне неконтрольоване вживання йоду може лише нашкодити!

Не потрібно з чимось розводити і пити звичайний, рідкий йод, яким ми обробляємо рани. Окрім опіків слизової, ви цим нічого не доб’єтеся. Цей медикамент не придатний для використання його в якості йодопрофілактики при радіаційній небезпеці.

— Чи є категорія людей, яким можна не вживати калія йодид?

— Оскільки радіація вражає більш молоді клітини, зокрема, щитовидки, людям після сорока років майже немає сенсу вживати калія йодид, оскільки їхня щитоподібна залоза вже повністю сформована і не така вразлива до радіаційного йоду. Так що тим, кому за сорок, не варто переживати за наявність у них йодових таблеток. А для інших, якщо є можливість купити, купляйте. Але ці препарати зараз дефіцитні і їх складно застати в аптеках.

Варто пам’ятати, що калію йодид ми приймаємо виключно для того, аби захистити щитоподібну залозу. Від усіх інших наслідків радіації ці таблетки не захистять.

— Яка альтернатива таблеткам?

— Також із доступних засобів захисту від радіаційного ураження є алкоголь. Він в 2 рази зменшує наслідки опромінення.

— Чи є запаси калію йодиду в лікарнях?

— У медзакладах, у співробітників ці таблетки є хіба що лише для особистого прийому самими медиками. А що стосується видачі їх населенню, то це не є функцією лікарні. Цим повинні займатися інші служби.

Чи є на Первомайщині йод та калію йодид

В аптеках Первомайська йод, здебільшого, присутній. У крайньому разі з десяти аптек, які відвідав журналіст, він був у продажу в семи. Це і зрозуміло, адже первомайцці — грамотні та помірковані люди, не схильні панікувати і вживати неконтрольовано незрозумілі рідини.

А от таблеток калію йодиду журналіст не знайшов. Фармацевти кажуть, що такі таблетки періодично надходять у продаж, але в невеликій кількості.

Редакція звернулася по коментар до заступниці голови Первомайської райдержадміністрації Лілії Недашківської. За її словами, сімейні амбулаторії, які входять до 30-кілометрової зони спостереження Південноукраїнської АЕС, респіраторами та препаратами йодистого калію забезпечені згідно розпорядження Уряду.

Примітка: Первомайськ до 30-кілометрової зони спостереження не входить.

Читайте також: В Україні запрацювали мобільні бригади для жертв насильства: звертайтеся по безкоштовну допомогу

 

11631 всього переглядів, 5 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4