Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Щеплюйтеся, не вигадуйте причин!

НОВИНИ, Охорона здоров'я, ПУБЛІКАЦІЇ, Суспільство 10.08.2018

Працівники редакції провели соціальну акцію на підтримку щеплень проти дифтерії.

Минулого місяця, а саме 16 липня, на сайті МОЗ з’явилось повідомлення про те, що в Україні офіційно зафіксовано вже четвертий випадок дифтерії. Цього разу діагноз підтвердився у 11-річного хлопчика на Чернігівщині. Після проведення обстеження, ще у 4 членів родини виявлено клінічні ознаки дифтерії. Крім цього випадку, з початку року було виявлено ще три випадки дифтерії – один у Київській області та два у Луганській.

У зв’язку з цим, ми вирішили поцікавитись у заступника головного лікаря з материнства та дитинства Л.М.Соловей – чим саме небезпечне це захворювання та як можна від нього вберегти себе та своїх рідних.

– Розкажіть будь ласка про дифтерію. Чим небезпечне це захворювання?

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, збудником якої є бактерія Лефлера. Протікає захворювання з критично високою температурою, сильною інтоксикацією, болем в горлі, набряком м’яких тканин зіву та м’якого піднебіння, збільшенням лімфовузлів, набряком шиї. На мигдалинах з’являється сіро-білий прошарок, який не знімається або знімається дуже погано – цим ангіна відрізняється від дифтерії. Навіть при гнійній ангіні наліт з мигдалин знімається легко.

Хвороба особливо небезпечна саме своїми ускладненнями – міокардитами, паралічем дихальної мускулатури і діафрагми ( зупиняється дихання і людина помирає), ураженням нирок, наднирників. Такі ускладнення виникають у зв’язку з виділенням бактерією Лефлера екзотоксину.

Існує єдиний спосіб попередити захворювання – провести профілактичне щеплення. Дітей від дифтерії починають щеплювати у 2-місячному віці, наступне щеплення проводять у 4 місяці, 6 місяців, 18 місяців, 6 років, 16 років і далі кожні 10 років. Незважаючи на те, що календар щеплень цього року переглянули, саме від дифтерії він залишився незмінним.

– Від чого/кого можна заразитись дифтерією?

Основний шлях передачі захворювання – повітряно-крапельний. Заразитись можна внаслідок контакту з хворим на дифтерію. Загрозу також можуть становити заражені продукти харчування, побутові предмети. Якщо ви дізнались, що контактували з хворою людиною. Необхідно негайно повідомити свого сімейного лікаря та провести профілактичне щеплення.

– За якими симптомами людина може самостійно вирізнити дифтерію?

Якщо порівнювати дифтерію з ангіною, яка має схожі симптоми, то при дифтерії більш виражена інтоксикація, набряк, значно вища температура, ніж при ангіні.

– Чи забезпечений Первомайськ достатньою кількістю вакцин від дифтерії?

У місті достатня кількість вакцин. Однак, з запланованих 30 тис дорослих, які мають цього року пройти ревакцинацію, на даний момент щеплено тільки 9052 осіб – 30% дорослого населення. З дітьми ситуація дещо краща – щеплено вже 50% і ще є час до кінця року.

– Скільки коштує вакцина?

Вакцина безкоштовна як для дітей, так і для дорослих. Варто наголосити, що за статистикою, 50% випадків захворювання дифтерією закінчуються смертю пацієнта. Єдиний метод лікування – введення протидифтерійної сироватки. На даний момент в Україні в наявності всього 800 доз такої сироватки. В Первомайську протидифтерійної сироватки немає.

– Чи були зафіксовані летальні випадки у Первомайську?

З 1991 по 1998 рік в Україні був зареєстрований спалах захворювання на дифтерію ( за даними МОЗ, тоді захворіло 20 тис осіб, 696 з них померли – прим.автора). В Первомайську тоді померло до 10 людей. Інші хворі отримали ускладнення у вигляді міокардитів.

– Чи проводять лікарі нашого міста роз’яснювальну роботу на тему наслідків, до яких призведена відмова від вакцинації?

Лікарі та медсестри обов’язково повідомляють батькам про необхідність проведення щеплень. Знайомлять дорослих з календарем щеплень. Розповідають і про наслідки, які може мати відмова. Незважаючи на це, у нас досі багато відмовників.

Ми часто подорожуємо і спілкуємось з великою кількістю людей, які можуть бути безпосередніми носіями цього важкого захворювання Для того, щоб наші читачі мали змогу переконатись, що редакція ТВ «Всесвіт» виступає за профілактичні щеплення і не є голослівною, всім членам редакції провели планову ревакцинацію від дифтерії. Адже всім відомо, що хворобу краще попередити, ніж лікувати! Тому, якщо ви не пам’ятаєте, чи робили ревакцинацію – негайно зверніться до свого сімейного лікаря.

Тетяна Кострикіна

Читайте також: Первомайськ поступово заростає алергенними бур’янами (фото)

  

1025 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4