Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Розмір аліментів відтепер змінюється автоматично: рішення Верховного суду

Економіка, НОВИНИ, Події 19.05.2020

Стягнення аліментів є одним із найбільш розповсюджений видів виконавчих проваджень. Однак щороку до законодавства вносяться зміни, які не завжди враховуються виконавчою службою при визначенні розміру заборгованості. Тож Верховний суд визначив конкретну позицію щодо нарахування розміру заборгованості. Відтепер звертатися до суду за перерахуванням не потрібно! 

Позивач звернувся до суду зі скаргою про скасування постанови державного виконавця про тимчасову заборону виїзду боржника за межі України та про накладення на нього штрафу за невиконання рішення суду.

Чоловік зазначив, що сплачував аліменти належним чином, проте це не було враховано при визначенні розміру заборгованості зі сплати аліментів. Адже при визначенні розміру заборгованості зі сплати аліментів державний виконавець виходив із невірного розміру відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

На думку заявника, саме ця невідповідність стала підставою для необґрунтованого обмеження його у праві виїзду за межі України.

Суд першої інстанції у задоволенні скарги відмовив. Апеляційний суд залишив без змін первинне рішення і щодо суми заборгованості, і щодо встановлення тимчасових обмежень залишив первинне рішення без змін.

Тоді позивач подався до Верховного суду. Чоловік у своїй скарзі зазначив: рішенням суду із нього стягнули аліменти у розмірі 30% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, проте розрахунок судовий виконавець провів із застосуванням 50% прожиткового мінімуму, і саме це призвело до збільшення розміру заборгованості зі сплати аліментів.

Проте Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» від 17.05.2017 та ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу України визначено, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Виносячи рішення по справі № 682/3112/18 від 04.03.2020, суд зазначив:зміна законодавцем мінімального розміру аліментів не є підставою для зміни розміру аліментів відповідно до статті 192 Сімейного кодексу, але є підставою для зміни мінімального розміру аліментів, зазначених у виконавчому листі у процедурі виконання та стягнення аліментів, та враховується під час визначення суми аліментів або заборгованості.

Отже, суди першої та апеляційної інстанцій вірно розцінили, що державний виконавець діяв законно, розраховуючи заборгованість по аліментам, правильно виходив із мінімально граничного розміру аліментів на рівні 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Суд виніс рішення про залишення касаційної скарги без задоволення, а судові витрати, понесені у зв`язку з переглядом справи у суді касаційної інстанції, поклав на заявника.

Із текстом рішення можна познайомитися за посиланням

Читайте також: Когда Украина откроет границы: в МВД назвали дату

Немає тегів:

7917 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4