Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Рішення про карантин обов′язкове до виконання: первомайський голова відповіла на запитання містян

Місцева влада 17.03.2020

17 березня відбулася прес-конференція міського голови Людмили Дромашко для місцевих ЗМІ з питання протидії поширенню на території Первомайська коронавірусної інфекції COVID-19. На жаль, анонсованих представників медичних закладів у залі не було. Мер відповіла на запитання, які цікавлять містян.

Перш за все, міський голова зазначила, що місто діяло, як то кажуть, на випередження, реагуючи одразу на нормативні документи, що надходили, повідомляє Гард.City.

11 березня відбулось перше засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при первомайському виконкомі. Тоді було впроваджено карантин у навчальних закладах міста. Крім того, з′ясовувалося, чи не можна залишити при садочках чергову групу. На жаль, не можна. Адже це не дозволить витримати необхідну ізоляцію та нівелює власне сенс карантину.

Що ж до загальноміського карантину, він також був впроваджений за результатами засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на виконання нормативних документів щодо протидії розповсюдженню коронавірусної інфекції COVID-19.

Відповідаючи на запитання тих, хто сумнівався у повноваженнях міського голови щодо впровадження карантину, міський голова зазначила: таке рішення обов′язкове до виконання. Взагалі ситуація змінюється дуже швидко, доводиться реагувати на неї максимально оперативно.

Під час прес-конференції Людмила Дромашко відповіла на запитання преси та мешканців міста, які задавали під повідомленням про захід на сайті. Отже, наводимо запитання та відповіді.

Як буде працювати міський транспорт? Є Постанова Уряду. Як думають її втілювати в Первомайську?

«Питання пасажирських перевезень стоїть зараз дуже гостро. За інформацію міського голови, опівдні буде припинено міжміське сполучення. Що ж стосується міста, то комунального підприємства, яке б здійснювало перевезення, у Первомайську немає. Тож проводяться перемовини із ФОПами, які є власниками міських маршруток. Поки що складність виникає лише з одним питанням. Якщо санітарний стан салону може забезпечити власник маршрутки, то випхати тих, хто намагатиметься сісти в маршрутку на зупинці та порушити регламентований порядок у 10 осіб, буде досить складно. Тому міський голова зазначила: тут все залежить від городян та готовності підкоритися певним обмеженням.

Інформація щодо всіх, хто приїздить із інших країн, відсутня. Тому доводиться сподіватися на сумлінність городян. Попередньо погоджено, що Первомайськ не може забезпечити обсервацію тих, хто прибуває у місто, тому передбачено вжиття заходів самоізоляції за наявності ознак ОРВІ». 

Чи будуть податкові канікули для ФОП, якщо найманих працівників немає, а треба сидіти з маленькою дитиною вдома. І взагалі, в разі зачинення бізнесу внаслідок карантину?

«Що стосується податкових канікул, то це питання перебуває за межами компетенції міста. Як відповідні зміни будуть внесені до законодавства, то звичайно».

Інформація редакції: Верховною Радою схвалено законопроект №3220, про що ми поінформуємо читачів додатково.

Як позначиться дистанційна робота на зарплатні вчителів і, особливо, вихователів та техперсоналу закладів освіти? Педагоги побоюються, що їх примусово будуть відправляти за свій рахунок. Також циркулюють вперті чутки, що педагогічним працівникам не відкривають лікарняні. Спростуйте.

«Якщо будуть законні підстави для відкриття лікарняного, то він буде відкритий. Якщо людина хоче просто отримати додатковий відпочинок на період карантину, то питання постає інакше. Тоді вона може взяти відпустку. Примусово ніхто педагогів у відпустку не відправлятиме.

Що стосується навчального процесу, то зараз напрацьовується система дистанційного навчання. Але вона потребує двобічного інтересу: і від батьків, і від педагогів. Якщо працюватимуть у цьому напрямку лише вчителі, позитивного результату не буде. Наразі педагоги працюють у канікулярному режимі, тому робоче навантаження присутнє».Наша справа — прийняти правила гри на нашій території.

Міський голова визнала: містяни поставилися до карантину досить байдуже

«Незрозуміло, навіщо з 6-ї ранку займати чергу, аби потрапити до фахівців міськводоканалу та переукласти договір або звірити рахунки. Це чудово, що люди такі дисципліновані, проте уже всіх повідомлено: час переукладення договорів буде продовжений, а за борги по комуналці у час карантину нікого не відключатимуть від послуг.

Зараз всі комунальні служби перейшли на дистанційний режим роботи, в тому числі абонентські відділи. Всі послуги, в тому числі довідки, можна замовити у телефонному режимі. Буде змінено режим роботи ЦНАПу. Адже його адміністратори щодня спілкуються із людьми. Тому буде вжито заходів, аби організувати роботу із дотриманням карантинних обмежень. Будемо вчитися працювати по телефону.

Зі свого боку, міська рада вживає максимально можливих заходів, аби обмежити число відвідувачів. Саме приміщення прибирають із дезінфікуючими засобами.

Серйозне занепокоєння викликає те, що діти сприймають карантин саме як додаткові канікули. Тобто збираються у компанії та спілкуються, і цим мають опікуватися саме батьки. Тим більш, уже з понеділка по місту працюватиме служба у справах неповнолітніх, виявлятиме дітей, які під час карантину проводять час на вулицях. Це дуже важливо, адже саме діти можуть бути переносниками інфекції. Якщо у родині є старенькі, вони всі перебувають у групі ризику.

Що стосується незачинених закладів. Наша справа — прийняти правила гри на нашій території. Зараз розглядається пакет документів, що передбачає саме відповідальність за виконання таких вимог».

Про стан готовності медичних закладів

«Зустрічі із медичними працівниками проходять щодня. Проводяться наради із областю із метою корегування взаємодії та з′ясування можливостей. Найближчим часом має зрости навантаження саме на сімейних лікарів. Важливо пам′ятати: особи із ознаками інфекційного захворювання не повинні відвідувати лікувальне відділення, де перебувають люди із неінфекційними хворобами.

У Первомайську хворих із ознаками COVID-19 та підозрою прийматиме ЦРЛ. Її інфекційне відділення уже підготовлене для того, аби забезпечити ізоляцію таких пацієнтів. Проте, як тільки хоча б одна людина потрапить до ЦРЛ із таким вірусом, всі хворі із іншими захворюваннями будуть за можливості або виписані на домашнє лікування, або направлені до міської багатопрофільної лікарні».

Інформація щодо технічної готовності міста до боротьби із COVID-19

«Загалом у Первомайську є 6 апаратів штучної вентиляції легенів. Нових надходжень, на жаль, не очікується. Немає у місті і тест-систем. Як з′являться, насамперед їх отримає саме ЦРЛ. На рівні області зараз розглядається можливість закупівлі 3 тест-систем (кожна на обстеження 50-ти осіб), аби обмежитися дотендерною сумою.  Медичні заклади дезінфікуючими засобами забезпечені. А ось у аптеках їх знову ж таки немає».

Міський голова підтвердила, що у аптечних мережах захисні маски відсутні. Обіцяють незабаром завезти, та залишається актуальним питання ціни.

Від редакції. Останнє викликало очікувану нотку сарказму у автора. Бо ж то у всяких Китаях маски роздають, а у нас, якщо вірити коментарям у соцмережах, ціни встигли підняти втричі: з 2 до 6 гривень. Залишається альтернатива із марлі, якщо зможете придбати хоча б її.

Про готовність комунальних закладів

«15 березня отримано результати аналізу питної води. Порушення показників відсутні, воду можна вживати. Міськводоканал переходить на дистанційну роботу, тимчасово припиняє роботу служба, що здійснювала перевірку лічильників. Проте, аби запобігти відключенню водоканалу за борги перед Обленерго, варто не забути та сплатити за воду вчасно».

Про запитання із соцмереж щодо рівня смертності від пневмонії

«Паніка завжди присутня. Інформація про те, що багато людей помирають від пневмонії у Первомайську, особисто у мене відсутня. Основна причина, як і раніше, онкологія та серцево-судинні захворювання.

Звісно, вжито багато непопулярних заходів. Незручне рішення про закриття бізнесу, навчальних закладів, садочків. Але 90% захисту залежить від кожної людини. Тільки свідоме сумлінне ставлення до вимог карантину дозволить зробити всі вжиті заходи ефективними. Тож у такому режимі місто має жити до 3 квітня. Подальша ситуація залежить не від міської влади, а вирішуватиметься на рівні держави».

Читайте також: Закон про податкові канікули під час карантину Верховною Радою прийнято 17 березня

Немає тегів:

4541 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4