Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Рекламувати правильні речі!

Довкілля, НОВИНИ 24.07.2018

Недарма реклама виникла для того, що вартує найбільшої уваги сьогодні.

Перша соціальна реклама, як не дивно, була направлена на збереження довкілля – у 1906 році Американська громадянська асоціація закликала захистити Ніагарський водоспад від впливів енергетичних компаній. Це була перша соціальна компанія в історії некомерційної реклами. Тоді, їм вдалось звернути увагу суспільства на цю проблему. У XXI сторіччі соціальна реклама стала потужною зброєю і в процесі її створення задіяні найбільш креативні рекламщики. Пріоритетний напрям соціальної реклами за кордоном – захист навколишнього середовища, на яке з готовністю виділяються бюджети, ефірні хвилина та топові місця для плакатів.

Попри те, що вітчизняним митцям ще є чому повчитись у закордонних колег, інколи, можна знайти досить вдалі та оригінальні приклади української соціальної реклами. Зазвичай, це ініціативи якогось певного міста, рідше – державна програма.

Ми спробували відшукати найбільш цікаві приклади реклами на тему збереження довкілля та проблем зі сміттям.

Інколи, такою рекламою займаються професійні рекламні агенції, що означає високу якість виконання та нетривіальну ідею. Наприклад, «Природа бомжує», агенції «Adell Saatchi&Saatchi» та компанії «Євровікнобуд» – реклама, яка наочно демонструє, наскільки гостро стоїть в країні питання забруднення навколишнього середовища.

Зовсім інше питання – ощадливого використання ресурсів висвітлило українське агентство Ogilvy & Mather на замовлення компанії WWF (Всесвітній фонд дикої природи) – «Ти не єдиний, хто платить за не виключене світло».

Цікаву соціальну активну активність запустило до Дня Землі цифрове агентство Postmen на підтримку сортування сміття. Суть акції полягає в тому, що киянам пропонують виставляти свої фотографії пакетів з пакетами з хештегами #nakedwaste і #пакетзпакетами в соцмережах. Коли кількість постів перевищить цифру 1000, своєрідною винагородою стане відкриття провокаційної фотосесії оголених співробітників. Крім цього, 22 квітня Postmen їздили Києвом та збирали сміття.

Наразі під фотографіями хлопців на сайті можна знайти інформацію щодо видів сміття та способів їх сортування.

Це один з ефективних прийомів соціальної реклами – епатувати та шокувати, як показує практика – тільки в такому випадку можна привернути увагу великої кількості людей до піднятої проблеми.

Хорошим прикладом якісного епатажу є проект журналістів та фотографів редакції видання «Bird In Flight». У ньому митці розмірковували на тему: «Як виглядала б соціальна реклама, якби в ній брали участь оголені жінки». А чому б і ні, врешті, оголені моделі часто з’являються на різноманітній комерційній рекламі і це вже давно нікого не дивує. Крім фото, на сайті подано коротку інформацію, як саме можна вирішити дану проблему.

За нашими спостереженнями, якість соціальної реклами прямо пропорційна величині бюджету, виділеного на її створення. Проект «Інтеграція положень Конвенцій Ріо у національну політику України», що впроваджується Програмою розвитку ООН за підтримки Глобального екологічного фонду ініціював у 2016 році створення та розміщення у містах України соціальної реклами на тему актуальних для нашої країни екологічних проблем. Реклама з’явилась на вулицях Києва та інших великих міст у вигляді сітілайтів.

На думку експертів, ефективність соціальної реклами напряму залежить від місця розміщення. За даними досліджень, найефективніша реклама – у замкненому просторі: у вагонах метро, вбиральнях, ліфтах.

У 2010 році в рамках національної кампанії GO GREEN («Прямуй на зелене!»), ініційованої представництвом ООН в Україні, в свою чергу, в рамках Глобального Договору, проводились соціальні рекламні кампанії «Ти небезпечно озброєний» та «Підпишись під захистом довкілля!»

Створення соціальної реклами не мусить бути прерогативою лише великих компаній чи держави, кожен бажаючий може виступити з власною ініціативою та запропонувати свій варіант. Як от житель Ужгорода Даніель Волошин, який у 2015 році розробив макети зовнішньої соціальної реклами для свого міста. Ідея полягає в тому, що маючи такий макет, кожен бажаючий може просто роздрукувати його на аркуші А4 та розклеїти поруч з домом чи роботою.

Знайти свіжі та нові ідеї можна і на різноманітних конкурсах, присвячених створенню соціальної реклами. Так, серед конкурсантів-фіналістів ІІ Всеукраїнського конкурсу соціальної реклами природоохоронного спрямування «Новий погляд на проблеми довкілля» який проводився у 2014 році, можна знайти оригінальні варіанти. Як от робота Анастасії Лісовської, яка зайняла I місце в номінації «Соціальна зовнішня реклама».

Звісно, найбільш вражаюча та дійсно оригінальна соціальна реклама створюється в європейських країнах, США. І зрозуміти, чому Україна пасе задніх, дуже просто – в цих країнах виділяються великі кошти на створення соціальної реклами та проведення різноманітних рекламних акцій. Там вже давно зрозуміли, що такий тип впливу на свідомість громадян дійсно дієвий та і проблеми, скажімо екології, там обговорюються на найвищому рівні. Ми ж поки що можемо хіба мріяти про такі шедеври. Але й сказати, що у нас все однозначно погано, не можна – ті приклади, з якими ми вас ознайомили слугують підтвердженням тому. Повільно, пробуксовуючи, але ця сфера набирає обертів і в Україні.

Тетяна Кострикіна

Читайте також: Первомайський міський пляж «Райдуга» – на карті небезпечних

 

1182 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4