Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Про закриття садочків у Первомайську: звернення батьків та коментар освітян

Місцева влада 21.01.2022

До редакції надійшов лист — колективне звернення з 37 підписами, в якому дописувачі висловлюють занепокоєння чутками про закриття садочка, який відвідують їхні діти. За коментарем ми звернулися до управління освіти і ось що дізналися: у 2022 році показник забезпечення галузі освіти з місцевого бюджету складає 47,6% від потреби. Зокрема, лише на заробітну плату галузь недоотримала близько 35,1 млн грн. Детальніше читайте на Гард.City.

Звернення батьків закладу дошкільної освіти №11 «Зірочка»

«Ми, батьки дітей, які відвідують санаторний дошкільний навчальний заклад ясла-садок №11 «Зірочка», стурбовані ситуацією, пов’язаною з можливим закриттям даного закладу.

На теперішній час нам відомо зі слів робітників освіти про те, що найближчим часом планується закриття садочка №11 «Зірочка». З якої саме причини, нам не відомо і не зрозуміло. Проте ходять чутки, що садочок піде під знос і на його місці планується будівництво багатоповерхового будинку. Ми дуже хочемо і сподіваємося, щоб даний навчальний дошкільний заклад працював надалі у звичному режимі.

Цей дошкільний навчальний заклад санаторного типу. Він створений спеціально для дітей з малими та затухаючими формами туберкульозу. Кожна дитина потрапляє в даний садок по направленню лікаря-фтизіатра. В цьому навчальному закладі передбачені спеціальні оздоровчі програми, необхідні для таких дітей. Він є єдиним у Миколаївській області.

Наш садочок забезпечений всім необхідним. У ньому є індивідуальне електричне опалення. З дітьми працюють висококваліфіковані, компетентні творчі викладачі. Діти харчуються якісною їжею. У садочку панує комфортна атмосфера. Діти швидко адаптуються, ефективно навчаються і отримують задоволення від навчального процесу. Працівники садочку турбуються про безпеку та комфорт наших дітей.

Як бачите, для подальшого функціонування даного закладу все необхідне є. То чому ж садочок закривати?! Тим паче, що в інших садочках нашого міста вільних місць не має.

Оскільки садочок знаходиться на балансі міста та фінансується з місцевого бюджету, доля садочка буде вирішуватись на засіданні Первомайської міської ради. Якщо буде стояти питання щодо неможливості збереження садочка через відсутність фінансування з місцевого бюджету даного дошкільного закладу, ми, батьки, в свою чергу допускаємо можливість сплачувати частину від суми на харчування дітей. Також пропонуємо розглянути можливість переведення садочка з «санаторного дошкільного навчального закладу» на «звичайний дошкільний навчальний заклад». Якщо буде змінено вид садочка у звичайний, то не потрібно буде нараховувати надбавки працівникам. Тим самим скоротяться витрати на утримання садочка та збережуться робочі місця.Ми, батьки, готові розглянути будь-які варіанти для збереження даного дошкільного навчального закладу

Просимо вас розібратися у даній ситуації і не допустити закриття даного садочка та приділити цьому питанню більше уваги і взяти під особистий контроль.

Ми переконливо просимо допомогти висвітити це питання!!!»

37 підписів

Коментар управління освіти Первомайської міської ради щодо скорочень у галузі дошкільної освіти

За відповідями на запитання, поставлені батьками, редакція відправилася до очільниці управління освіти Первомайської міської рад Галини Феліксівни Остапенко.

— Що відбувається з фінансування освіти у 2022 році?

— Галузь освіти — найбільша в громаді, тому в 2022 році заплановані на неї видатки з місцевого бюджету складають 54,5% (з урахуванням коштів освітньої субвенції — 65%) від його загального обсягу. Це досить багато, оскільки, за висновками експертів, будь-яка громада є спроможною лише тоді, коли частка видатків на освітню галузь в загальному бюджеті складатиме не більше 40%.

У той же час згідно з чинним законодавством утримання та розвиток закладів освіти, їх матеріально-технічної бази покладається на засновника, тобто в нашій громаді — на Первомайську міську раду.

У 2022 році бюджет освітньої галузі становить 360 млн 683 тис. грн, у тому числі з них понад 147 млн (40,8%) — інвестиції з держбюджету (субвенції на заробітну плату педагогам шкіл та ІРЦ), усе решта — понад 213,5 млн грн — кошти місцевого бюджету.

Цьогоріч показник забезпечення галузі освіти з місцевого бюджету складає 47,6% від потреби. Зокрема, лише на заробітну плату галузь недоотримала близько 35,1 млн грн.

— Тобто, чекати скорочення видатків?

— У ситуації, що склалася, міським головою було надано доручення управлінню юридичної, кадрової та мобілізаційно-оборонної роботи апарату виконавчого комітету міської ради та управлінню освіти міської ради: проаналізувати стан комплектування закладів освіти штатними одиницями та надати пропозиції щодо можливості їх скорочення та оптимізації мережі закладів освіти. Адже формування мережі та приведення штатної чисельності у відповідність до виділеного фінансування, як того вимагає Бюджетний кодекс України, є повноваженням засновника або уповноваженого ним органу.

— Скільки в Первомайській громаді дошкільнят відвідують садочки?

— На сьогодні заклади дошкільної освіти громади відвідують 2 295 дітей (це 130 груп). Дошкільною освітою охоплені всі діти, батьки яких прийняли відповідне рішення. Черги на влаштування дітей до закладів дошкільної освіти Первомайської міської територіальної громади відсутні. Заклади не перевантажені, а рівень виконання дітоднів (відвідування дітьми закладів дошкільної освіти) у 2021 році складає від 35,8 % до 52,9%, тобто щодня заклади освіти відвідують до 1 200 малюків.

— Ви вже проаналізували ситуацію за дорученням міського голови?

— У результаті проведеного аналізу та співбесід із керівниками закладів освіти міському голові надано пропозиції щодо закриття (шляхом злиття) певної кількості груп та скорочення відповідних ставок.

Крім того, зроблено висновок щодо фінансової недоцільності утримання двох закладів дошкільної освіти — ДНЗ №14 та ДНЗ №11 «Зірочка».

— Детальніше, будь ласка.

— У закладі дошкільної освіти №14 «Світлячок» (м-н «Грензавод») на 1 вересня 2021 року за списком було 13 дітей, які виховуються в 2-х групах: перша молодша — 7 малюків, старша — 6 дошкільників. Аналіз виконання дітоднів показав, що в середньому щодня заклад відвідують 6-7 дітей. Кількість працівників у закладі — 18,41 штатних одиниць. Кошторис закладу за минулий рік складав 2 мільйони 311 тисяч 488 гривень. Вартість утримання одного вихованця в ньому — майже 145 тис. грн на рік. Порівняйте: у середньому по громаді аналогічна — 45,2 тис. грн.

Аналіз контингенту дошкільного віку показав, що у наступному навчальному році заклад будуть відвідувати лише 5 дітей. Тож для забезпечення потреб громадян мікрорайону в дошкільній освіті міській владі рентабельніше організувати підвезення дітей та їх батьків до ЗДО №12, де є вільні місця.

— А садочок №11 «Зірочка»?

— Ще більш невиправданим є утримання санаторного (повне бюджетне утримання) ДНЗ №11 «Зірочка», оскільки поряд розташовані ДНЗ №6 (в одному дворі) та ДНЗ №1, які можуть охопити дошкільною освітою дітей цього закладу. Крім того, в проєкті Закону України «Про дошкільну освіту», який планується до розгляду найближчим часом, існування такого типу закладу, як санаторний, взагалі не передбачене.

На сьогодні в ДНЗ №11 «Зірочка» за списком 28 дітей (2 групи). Щодня заклад відвідують 12-15 малюків (стан виконання дітоднів — 53,1%). Кількість працівників у закладі — 16,24 штатних одиниць.

Кошторис закладу за минулий рік складав 2 млн 700 тисяч 971 гривню (вартість утримання одного вихованця — понад 77 тис. грн на рік).

Нагадаю: свого часу ДНЗ №11 був створений для дітей, які мають позитивні проби Манту, але можуть перебувати в організованих дитячих колективах. У закладі працював лікар-фтизіатр, який здійснював огляди дітей та призначав лікування. Діти отримували посилене харчування, а після лікування мали повертатися до садочків загального типу.

Однак вже протягом багатьох років посада лікаря-фтизіатра є вакантною, лікарський огляд та лікування дітей не здійснюються, а вихованці залишаються в закладі на весь термін перебування. Після випуску із цього дитячого садка вихованці на загальних підставах йдуть на навчання в класні колективи шкіл.

Сьогодні в місті 248 дітей з позитивною пробою Манту, з них одна дитина до 2-х років, 61 дитина — 3-6 років та 186 дітей шкільного віку (ця цифра не є сталою, оскільки після медикаментозного лікування діти одужують). Перебування таких дітей у дитячих колективах не становить загрози для інших дітей. Однак скористатися можливістю повного державного утримання в ДНЗ №11 змогли лише сім’ї 46% дітей із позитивною пробою Манту.

— Іншими словами, закриття та скорочень штатів не уникнути?

— Відповідно до чинного законодавства рішення щодо формування мережі (ліквідації, реорганізації закладів освіти) ухвалює виключно засновник. На сьогодні рішення щодо ліквідації ДНЗ №11 та ДНЗ №14 ще не прийняте. Разом із тим, винесення такого рішення на розгляд міської ради є можливим у зв’язку з недостатністю коштів на утримання галузі освіти громади.

Немає тегів:

16490 всього переглядів, 11 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4