Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Про Первомайськ вона знає все, ну, майже все

Культура, ПУБЛІКАЦІЇ, Суспільство 09.09.2018

Краєзнавцю Валентині Крістофолі – 90

26 серпня  відзначила свій 90-й день народження відома у нашому місті краєзнавець, педагог і просто мудра та молода душею людина – Валентина Антонівна Крістофолі. 27 серпня у Первомайському краєзнавчому музеї зібрались друзі, освітяни, працівники міської бібліотеки та колишні учні Валентини Антонівни, які привітали її зі знаменною датою.

Зустріч відбулася у музеї не випадково. Валентина Антонівна разом зі своєю подругою Л.Ф. Анісімовою два з половиною роки працювала над створенням музейної експозиції у 80-х роках минулого сторіччя. На той час музей функціонував на громадських засадах, ніхто із працівників не отримував платню за свою роботу. Щодня за рахунок особистого часу В.А. Крістофолі та Л.Ф. Анісімова працювали разом із художниками над створенням нової експозиції, прагнучи зробити її максимально насиченою та достовірною,такою, що якнайкраще розповіла б про унікальну історію нашого краю. Валентина Антонівна і сьогодні, незважаючи на поважний вік, активно займається пошуковою діяльністю, цікавиться роботою музею та ділиться важливою інформацією.

Ювілярка прожила майже все життя в Первомайську, за винятком років евакуації та навчання на геолого-географічному факультеті Одеського державного університету імені І.І. Мечникова. Народилась вона у сім’ї залізничників, разом із працівниками залізниці потрапила до евакуації під час Другої світової війни, і з ними ж повернулась до міста одразу після його звільнення. Весь час працювала у 17-й залізничній школі, нині це ЗОШ №16 імені Я. Лобова. Незважаючи на те, що була вчителькою географії, вона завжди цікавилась історією рідного краю та залучала до її вивчення своїх учнів. Її спогади про історію нашого міста неоціненні.

Як зазначає краєзнавець Тетяна Хмара, яка вже багато років товаришує з ювіляркою, у 1963 році у місті було створено туристичний клуб «Романтик» і Валентина Антонівна брала активну участь у його роботі. А її учні до цього часу з вдячністю згадують цікаві подорожі та екскурсії, у яких вони побували разом зі своєю вчителькою. Також пані Тетяна розповіла, що Валентина Антонівна народилась у багатонаціональній сім’ї: дідусь Афанасій Тимофійович та бабця Броніслава Едуардівна були поляками, тато Антон Крістофолі – італієць. Себе ж Валентина Антонівна вважає просто первомайчанкою.

Валентина Антонівна зберігає всю інформацію, що пов’язана з її родиною та нашим краєм, адже саме з окремих сімейних історій складається історія міста,регіону і всієї держави. Незважаючи на поважний вік, Валентина Антонівна веде дуже активний спосіб життя ,часто зустрічається з молоддю.

Коли під час зустрічі у музеї Валентину Антонівну запитали, в чому секрет її довголіття, вона відповіла, що потрібно просто любити життя у будь-яких його проявах: в радощах і в горі. А головне – любити свій рідний край та пам’ятати його історію.

Колектив Первомайського краєзнавчого музею від щирого серця бажає шановній ювілярці міцного здоров’я. Залишайтесь такою ж молодою та життєлюбною!

Олена Красіна, науковий співробітник Первомайського краєзнавчого музею

Читайте також: І діти пішли на уроки! Про свята і будні Романобалківської школи

1149 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4