Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Посилено відповідальність за фальсифікацію медикаментів

Охорона здоров'я 08.01.2020

Посилено покарання за фальсифікацію лікарських засобів. Зазначені дії можуть потягти за собою позбавлення волі на термін від 10 до 15 років або довічне ув’язнення. Такий Закон підписав Президент наприкінці 2019 року. 

Відповідні зміни викладені у статті 321-1 (фальсифікація лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів) Кримінального кодексу України. Отже, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів з моменту вступу Закону у силу караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років (попередня санкція передбачала позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років).

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або у великих розмірах, або якщо вони спричинили тривалий розлад здоров’я особи, а також виробництво фальсифікованих лікарських засобів караються позбавленням волі на строк від восьми до 10 років (попередня редакція — від п’яти до восьми років) з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Отже, Закон суттєво відвищив відповідальність службових осіб: стаття передбачає відповідальність за розповсюдження завідомо фальсифікованих лікарських засобів службовою особою шляхом зловживання службовим становищем; медичним або фармацевтичним працівником, або за допомогою інформаційних систем, зокрема інтернету, та карається позбавленням волі на строк від восьми до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади та з конфіскацією майна.

Якщо ж такі дії спричинили смерть особи або інші тяжкі наслідки, або були вчинені в особливо великих розмірах, до винної особи застосують санкцію у вигляді позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічного ув’язнення з конфіскацією майна. Варто зазначити, що минула редакція передбачала покарання ув’язненням на строк від 8 до 10 років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Звісно, покарання можна уникнути. Така можливість передбачена за умови добровільної здачі фальсифікованих лікарських засобів. При цьому винна особа має вказати джерело їх придбання або сприяти розкриттю злочинів.

Аліна Степул

Немає тегів:

766 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4