Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

“Південний шлях” бере початок в Первомайську

Мистецтво, НОВИНИ, Події 29.05.2018

У міському краєзнавчому музеї відбулася перша виставка робіт Андрія Антонюка.

25 травня в Первомайському краєзнавчому музеї відбулася історична та знакова подія для нашого міста. Було відкрито виставку “Учителю! Хто ми?”, присвячену пам’яті нашого земляка – художника Андрія Антонюка (1943-2013).

Андрій Антонюк – член Національного союзу художників України, Заслужений художник України, лауреат премії ім. Тараса Шевченка, премії ім. В. Стуса. Свій професійний творчий шлях художник розпочав в Одесі, де успішно закінчив художнє училище ім. М. Б. Грекова. Згодом переїхав до Миколаєва, де плідно працював до останніх днів свого життя. Але Первомайськ завжди для нього залишався Батьківщиною, де був його дім, де пройшло його дитинство.
Роботи Андрія Даниловича бачили чимало прихильників по всьому світу. Персональні виставки відбулися в Києві, Миколаєві, Женеві, Парижі, Мюнхені, Лондоні та ще в багатьох містах Європи. Його твори зберігаються у провідних музеях України та за кордоном. Але за іронією долі, в рідному місті роботи експонуються вперше, через 5 років, як Андрій Данилович Антонюк пішов з життя. Щоб зберегти роботи і пам’ять про видатного митця було створено благодійний Фонд – “Фонд Андрія Антонюка”, який і виступив ініціатором проведення виставки в Первомайську. Серед його членів такі відомі особи, як Вадим та Дарія Мерікови, Тарас та Дмитро Креміні, Василь Капацина, який особисто прибув на відкриття.

Коли я переступила поріг, якщо бути відтертою – трошки з запізненням, то дух перехопило на мить. Здалося, що я опинилася у філії якоїсь іменитої картинної галереї. У залі яблуку ніде було впасти. На відкриття виставки завітали міський голова Людмила Дромашко, рідні та друзі майстра-відомі миколаївські художники, народний депутат України Вадим Підберезняк, який підтримував цю справу також, творча еліта та молодь нашого міста. Багато теплих слів лунало на адресу художника. В такій теплій, творчій атмосфері кожен міг взяти слово і поділитися спогадами. Червоною ниткою крізь усю зустріч пройшла ідея створення музею Андрія Антонюка в нашому місті:

“Ми впевнені, що в місті має бути музей, чим більше в місті музеїв, тим більше воно окультурене і привабливе для гостей, туристів і самих місцевих жителів. Адже діти,які виросли і бачили прекрасне – залишаться тут жити і творити”,- сказала Нателла Антонюк.

Ідею охоче підтримала мер міста:

“Мені дуже приємно, що така подія відбувається в Первомайську. Добре,що у нас з’явилися організатори, які змогли підготувати виставку. Я знаю, що це було непросто, на жаль в місті немає виставкової зали, де можна демонструвати такі масштабні експозиції. Вважаю, що це тільки початок – маючи таких видатних земляків і не мати музею з їх картинами, це зовсім не прикрашає наше місто. Міська влада підтримає відкриття музею, це буде співфінансування чи якась інша допомога”.

Василь Капацина розповів усім присутнім, що миколаївські музеї вже сьогодні готові передати близько 50 робіт майстра до Первомайська. Таку продуктивну і високо-світську бесіду повернув в інше русло брат Андрія Даниловича, розповівши декілька кумедних історій про дитинство рідного брата, який був ще тим богопільским бешкетником, чим розвеселив усіх присутніх.

На виставці “Учителю! Хто ми?” представлені твори не тільки Андрія Антонюка, а також його сина – Данила, але і таких відомих миколаївських художників, як Володимир Бахтов, Володимир Кабаченко, Олексій Маркітан, Дмитро Молдованов, Віктор Покиданець. Саме картини Антонюка виділяються дивним поєднанням народних мотивів, символікою експресіонізму та естетикою модерна. Тож поспішайте до краєзнавчого музею за порцією натхнення і за ковтком дійсно високого мистецтва.

Ксенія Галузінська

Нагадаємо: “Південний шлях” бере початок у Первомайську. Фотозвіт

 

  

1034 всього переглядів, 2 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4