Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Первомайцям нагадують основні вимоги щодо поведінки на льоду

НОВИНИ, Суспільство 02.01.2019

За календарем вже зима і на водних об’єктах міста ось-ось з’явиться лід. Точніше, перший лід уже був, і подекуди діти намагалися перевірити його міцність, наражаючись на небезпеку.

Запорукою запобігання нещасним випадкам на льоду є суворе дотримання Правил охорони життя людей на водних об’єктах України.

Ось їх основні вимоги щодо поведінки на льоду:

1. Під час руху по льоду варто звертати увагу на його поверхню, обходити небезпечні місця та ділянки, покриті товстим шаром снігу. Особливо обережними слід бути в місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками та теплими стічними водами промислових підприємств, що впадають у водний об’єкт, з кущами і травою, що виступають над поверхнею.

2. Перш ніж ступити на лід, дізнайтеся про товщину льоду на водному об’єкті. У різних місцях річок і озер товщина льоду може бути різною. У гирлах річок і притоках міцність льоду послаблюється течією. Морський лід набагато слабший за прісноводний. Міцність льоду можна частково визначити візуально.

3. На водних об’єктах безпечним вважається лід при температурі повітря нижче 0 °C:

для одного пішохода – синюватого або зеленуватого відтінку, завтовшки не менше 5-7 см (лід блакитного кольору найміцніший, білого – міцність удвічі менша, сірий колір свідчить про присутність води у товщі льоду);
для групи людей (масові переправи пішки) – завтовшки не менше 15 см (дистанція 5 м у колоні по 4 особи);
при масовому катанні на ковзанах – завтовшки не менше 25 см.
4. При переході через замерзлий водний об’єкт необхідно користуватися обладнаними льодовими переправами або прокладеними стежками. У разі їх відсутності необхідно переконатися в міцності льоду за допомогою плішні.

Якщо лід недостатньо міцний, потрібно припинити рух і повертатися своїми слідами назад, роблячи перші кроки, не відриваючи ноги від поверхні льоду (ковзаючи).

Забороняється перевіряти міцність льоду ударами ніг.

5. При масовому переході водного об’єкта пішки по льоду необхідно йти один за одним на відстані 5-6 м та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду.

6. Товщина льоду при катанні на ковзанах повинна бути не менше 12 см, а під час масового катання – не менше 25 сантиметрів.

7. У разі переходу водного об’єкта на лижах рекомендується користуватися прокладеною лижнею, а за її відсутності – ділянкою, вкритою сухим снігом. Перш ніж рухатися, потрібно відстебнути кріплення лиж і зняти петлі лижних палиць з рук. Якщо є рюкзак або ранець, необхідно його узяти на одне плече. Відстань між лижниками має бути не менше 5-6 м. Під час руху лижник, який іде першим, ударами палиць перевіряє міцність льоду та контролює його стан.

8. Під час підлідного лову риби не рекомендується на невеликому майданчику пробивати багато ополонок, стрибати і бігати по льоду, скупчуватися у великі групи. Пробивати ополонки для риболовлі або з іншою метою дозволяється на відстані не менше 5-6 м одна від одної.

9. Кожний рибалка повинен мати із собою рятувальний жилет та лінь завдовжки 15-20 м з петлею на одному кінці і важком вагою 400-500 г на іншому кінці.

Якщо ви провалилися в холодну воду, варто діяти наступним чином:

не піддавайтесь паніці, зберігайте самовладання, не кричіть, якщо поруч нікого немає – ви тільки даремно витратите сили, не робіть різких рухів, стабілізуйте подих, уникайте занурення з головою;
розкиньте руки в сторони й постарайтеся зачепитися за крайку льоду, додавши тілу горизонтальне положення по напрямку плину;
спробуйте обережно налягти грудьми на край льоду й закинути одну, а потім й іншу ногу на лід;
вибравшись на лід, перекотіться і відповзайте у той бік – звідки ви прийшли, де міцність льоду вже відома, повільно повзіть до берега.
Шановні батьки! Не допускайте виходу на лід дітей без супроводу дорослих, особливо в періоди становлення «першого льоду».

Відділ з питань надзвичайних ситуацій апарату виконавчого комітету
Первомайської міської ради

Читайте також: Супрун розповіла, як можна вберегтися від похмілля

 

  

908 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4