Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Первомайська ГЕС роз’яснює свою точку зору на недавнє обміління Південного Бугу: звинувачують БУВР

Довкілля 23.10.2020

Різке обміління Південного Бугу до критичної позначки у вересні 2020 року поставило річку на грань повного зникнення, а місто Первомайськ залишило без повноцінного водопостачання. Їхню точку зору на кричущу ситуацію запропонувало опублікувати керівництво Первомайської ГЕС, яке містяни, власне, і звинувачували в тому, що сталося.

Серпень 2020 року
Автор: Олександр Шумілін

Нагадаємо: 28 вересня 2020 року 60-тисячне місто знову опинилося на межі гуманітарної катастрофи: після спуску Первомайського водосховища вода досягла критичної позначки, потрібно було зупиняти водозабір №2.

Навіть старожили, що мешкають у місті багато років, не пам’ятають такого. Кодима повністю висохла, Буг вище Цукрового заводу перетворився на ланцюжок калюж. Та тільки 28 вересня почали вживати термінових заходів, аби рятувати річку, а з нею і все місто. Про це детально ви можете прочитати за посиланням нижче.

23 жовтня на адресу Гард.City надійшов лист від прес-служби Первомайської ГЕС. В ньому працівники ГЕС висловили обурення непрофесійними діями Басейнового управління водними ресурсами (БУВР). Втім, редакція вважає за потрібне опублікувати лист від Первомайської ГЕС без скорочень.

Офіційна заява Первомайської ГЕС щодо критичного зниження рівня води у Первомайському водосховищі 27.09.2020

«07.09.20 року Первомайська ГЕС отримала листа від Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг (БУВР) про необхідність виконання ремонтних робіт, які провела з 21.09.2020 по 02.10.2020 року, повідомивши про це офіційним листом БУВР, Регіональний офіс водних ресурсів у Миколаївській області (далі — РОВР), Первомайську міську раду, а також КП «Первомайськводоканал» Первомайської міської ради.

Всі вищезазначені установи погодили роботи і зниження рівня води до запланованої відмітки в письмовому (РОВР та БУВР) та усному (КП «Первомайськводоканал» та Первомайська міська рада) вигляді.

З цього моменту Первомайська ГЕС розпочала підготовку до ремонтних робіт, протягом яких рівень води весь час залишався, навіть, на 10 см вище (62,56 м БС), ніж затверджений (62,46 м БС) вищезазначеними органами-регуляторами.

Щоденно в будні дні до Первомайської ГЕС телефонували із БУВР з метою моніторингу рівня води у водосховищі.

28.09.2020 о 8 годині ранку ми помітили різке зниження води в Первомайському водосховищі і одразу повідомили про це БУВР, який є головним регулятором водонаповнення в басейні річки Південний Буг.

Ми повідомили, що маємо всі можливості прийняти воду у Первомайське водосховище без негативних наслідків для ремонту та для навколишнього середовища. Але БУВР не зміг подати воду на Первомайськ.

Виявилось, що Басейнове управління водних ресурсів річки Південний Буг (БУВР) дозволило Гайворонському водосховищу зменшити водний потік в сторону Первомайського водосховища, не врахувавши те, що до цього воно 15.09.2020 надало дозвіл Первомайській ГЕС на зменшення рівня води у водосховищі.

Тож об’єктивна причина зниження рівня води в Первомайському водосховищі в період з 28.09.2020 по 29.09.2020 — недостатня кількість припливних вод від водосховища, що знаходиться вище за течією.

Отже, ми отримали ситуацію, коли два водосховища (Первомайське і Гайворонське) одночасно знизили рівень води, що призвело до різкого спаду рівня води у річці між ними.

Очевидно, що причиною цього інциденту стала неправильна координація роботи водосховищ Басейновим управлінням водними ресурсами (БУВР). Отримавши і погодивши ремонтні роботи на Первомайській ГЕС, БУВР мав прорахувати та погодити рівень води і обсяги спуску вздовж всієї річки Південний Буг, як її основний та надсистемний регулятор.

Миколаївський обласний центр гідрометеорології також підтверджує в своїй офіційній довідці, що на контрольному гідропості «Підгір’я», який знаходиться вище від ГЕС за течією, починаючи з 25.09.2020 спостерігалося значне зниження рівня припливних вод в Первомайське водосховище — від 3,9 м куб./с до 5,7 м куб/с замість 6,5 м куб/с, що підтверджує інформацію про ненадходження необхідного об’єму води з Гайворонського водосховища.

Отже, 25.09.2020 надавши Гайворонському водосховищу дозвіл зменшити подачу води нижче за течією, Басейнове управління водними ресурсами р. Південний Буг, вірогідно, не врахувало, що 15.09.2020 вже надало дозвіл Первомайській ГЕС на зменшення рівня води у водосховищі для проведення планових ремонтних робіт.

Це і могло стати, фактично, причиною ситуації з обмілінням Первомайського водосховища.

Наразі Первомайська ГЕС працює в штатному режимі та повністю забезпечує необхідний транзит води через свої гідроспоруди.

Закликаємо ЗМІ, органи управління водними та екоресурсами й органи влади до виважених та обґрунтованих оцінок ситуації».

Немає тегів:

8029 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

2 коментарі на “Первомайська ГЕС роз’яснює свою точку зору на недавнє обміління Південного Бугу: звинувачують БУВР”

  1. OleOlena on 26.10.2020 @ 11:21

    Ось що відбувається, коли центральні органи контролю не виконують свої обов’язки…

  2. Natali20 on 27.10.2020 @ 15:46

    Відсутність відповідальності за виконання власних професійних обов`язків центральними керівними органами завжди призводить до подібних наслідківю. Шукати винного не має сенсу, потрібно розбиратися із якістю роботи керівних підрозділів.

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4