Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Перегляд мультфільмів може бути корисним

ПУБЛІКАЦІЇ, Суспільство 10.10.2018

Дитячий психолог про адаптацію в дитсадку, емоційний стан батьків та багато іншого

Осінь – чудесна та різнобарвна пора. Природа нас балує смачною городиною, грибами та різними смаколиками. Хоча саме в цей час у багатьох починається мінливий настрій і називають цей стан осінньою депресією. Але молоді матусі так чекають на вересень, щоб віддати малечу до дитячого садка і релакснути. Ну що, багатьом з вас це вже вдалось? Впевнена, що тут схвальних відповідей поменшало.

Всім відомо, що з початком відвідування садочка діти можуть почати хворіти частіше. Але ніхто не говорить про емоційний стан дитини. Вона може стати дратівливою, занепокоєною і навіть тимчасово втратити апетит. Все це пов’язано з адаптацією. Щоб детальніше розібратися в цьому нелегкому питанні ми звернулися до спеціаліста в цій справі – психолога дитячого садочку № 32 «Буратіно» Ірини Паламарчук.

Ірина Валеріївна відмічає, що боятися психолога не варто. Сучасні батьки з початком відвідування садочку повинні звертатися до психолога, який допоможе їм розібратися в незрозумілих для них проблемах, адже період адаптації – один з найскладніших як для дітей, так і для батьків. Психолог зазначає, що на адаптацію впливають багато чинників, навіть період вагітності та перебіг пологів. Але якщо ці фактори ми змінити не в змозі, то дещо нам під силу. Адже краще адаптація проходить у тих дітей, яких готують до цього. Тут в нагоді стануть розповіді, прогулянки біля закладу, ігри в дитячий садочок з іграшками і. навіть, перегляд мультфільмів на цю тематику.

«Також на адаптацію впливає фізичне здоров’я дитинки, тобто якщо в неї немає хронічних захворювань – вона швидше адаптується. А частохворіючий малюк, по-перше, частіше буде хворіти, і взагалі, йому буде важче подолати цей період. Якщо в дитинки сформовані навички самообслуговування – вміє одягатись, роздягатись, може повідомити про фізіологічні потреби, це допомагає їй адаптуватись. Режим дня і раціон повинні бути наближені до тих, що будуть у садочку. Якщо дитина бачить звичну для себе їжу на тарілці, то вона буде добре харчуватися. А харчування – запорука емоційної стабільності»,- підкреслює Ірина Паламарчук.

Звичайно однією з умов успішної адаптації також є вік: «Оптимальний – від двох років. Звичайно важко буде дитині, яка вже досить доросла, наприклад, вперше прийшла до закладу вже до старшої групи. Це через прив’язаність до мами. Найважче адаптуються діти від року до двох. Вважається, що до року адаптується без проблем – немає такого зв’язку з мамою, але в майбутньому у такої дитини з відчуттям любові і прив’язаності до будь-кого можуть виникнути проблеми »- відзначає психолог.

Дитину підготували і про себе не забудьте. Між мамою і малюком існує дуже тісний контакт. Всі тривоги і занепокоєння він абсолютно відчуває. Мама повинна бути впевненою в правильно прийнятому рішенні, не мати докорів сумління з цього приводу, адже у цей проміжок часу дитина буде зі спеціалістом.

Підготувались, але все пішло не за планом? Мамине щастя плаче, та так гірко, що хочеться тікати ген за небокрай і відкласти відвідування садочку щонайменше на рік? То принаймні в мене було саме таке відчуття. Зізнаюся, хотілося прогуляти той садочок, а бабусі, яка так очікувала цей момент, як етап дорослішання улюбленої онуки, сказати, що там були і все гуд – нехай порадіє. Але ні, наша бабуся навчила не брехати і щоб потішити Булю (так називає її донечка) мусили йти щоранку. В таких випадках Ірина Валеріївна радить приділити увагу ритуалу прощання. Нехай вранці її веде той з членів родини, з ким буде прощатися найлегше. Дуже добре залучати в цьому випадку татуся. Також акцентуйте, що ви неодмінно заберете і одразу окреслюйте проміжок часу. Наприклад: «Я за тобою повернуся, коли ти прийдеш з прогулянки» або «Я неодмінно тебе заберу, коли ти поїси в обід щось смачненьке в групі». Улюблена іграшка також допоможе подолати хвилювання і надмірну тривогу.

Вдома або під час прогулянки не забувайте говорити і пояснювати все дитині,а також виказувати ставлення до її емоцій, радить Ірина Валеріївна: «Мені жаль, що ти так переживаєш, що тобі сумно. Знаю, що тобі важко полюбити дитячий садок, але ми будемо тобі допомагати. Ми дуже раді, що ти підріс і став дорослим». Психолог наголошує, що в період адаптації малюк, як ніколи, потребує тілесного контакту: «Під час відвідування садочку і розлуки з мамою у дітей, неначе сідає батарейка. Вони приходять додому і потрібно їх обійняти, щоб підзарядити».

Особливо важливо в такий період розуміти свою дитину і зберегти гармонію у родині. Сьогодні є безліч інформації в інтернеті. Провідні психологи ведуть власні блоги і безкоштовно діляться інформацією про вікові особливості, кризу, адаптацію тощо. Якщо ваша дитина відвідує садочок – не соромтеся звернутися до психолога. Спеціаліст дасть слушні поради щодо саме вашого малюка. Зберігайте спокій і нехай осінь не вганяє вас в депресію.

Ксенія Мініна

Читайте також: Газета “ТВ Всесвіт” разом з піцерією “Челентано” оголошують конкурс

910 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4