Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Панікувати не варто: кору у місті немає. Про стан вакцинації у Первомайську

Iнше, ПУБЛІКАЦІЇ, Суспільство 19.01.2018

Згідно зі статистикою Міністерства охорони здоров’я, станом на 1 листопада 2017 року в Україні на кір захворіла 2381 людина. Серед них переважно діти, але зареєстровано і випадки захворювання дорослих.

У зв’язку з цим ми вирішили дізнатись, яка ситуація складається у нашому місті. За коментарями ми звернулись до заступника головного лікаря з материнства та дитинства Л.М.Соловей.

Прокоментуйте будь ласка ситуацію з захворюванням на кір, яка склалась в нашому місті.

На даний момент по місту Первомайську випадків захворювання на кір не зареєстровано, як і в 2017-му році. Але в сусідній Одеській області спостерігається підйом захворюваності. Тому ми повинні бути насторожі, тим паче, що у 2016 році ми були погано забезпечені вакцинами, в 2017-му вже краще – на 70%. Але у зв’язку з недостатньою кількістю вакцин та відповідно недостатнім охопленням щепленнями, існує ризик виникнення цього захворювання і у нас.

У Первомайську, у процентному еквіваленті, яку кількість дітей щеплено?

По нашому місту охоплення дітей становить 85-90%. Для того щоб ми змогли уникнути цієї хвороби необхідно, щоб кількість щеплених становила 95%. Імунопрошарок повинен становити 95%, у нас тільки 85-90%. Пов’язано це з недостатньою кількістю вакцин.

Чи є необхідна вакцина на сьогоднішній день?

На сьогоднішній день вакцина у нас є для вікової категорії дітей, які щеплюються – 1 рік і 6 років, якщо ж графік щеплень порушений, ми можемо прививати дітей до 18 років. Дорослі також можуть прививатись, але за власний рахунок, оскільки безкоштовної вакцини для дорослих ми не маємо.

Вакцина для дітей безкоштовна?

Так, вакцина для дітей абсолютно безкоштовна і поки що вона в наявності. У грудні 2017 року ми отримали 370 доз вакцин, а за весь 2017-й рік – 2500 доз.

Розкажіть трохи про саме захворювання, чим саме воно небезпечне для дітей?

Кір небезпечний своїми ускладненнями – можливий розвиток пневмонії та енцефаліту, що може призвести до смерті. Загалом же це звичайна інфекційна хвороба, яка спочатку нагадує ГРВІ, але зі своїми особливостями перебігу. Небезпечна вона саме своїми ускладненнями.

Чи може щеплена дитина захворіти на кір?

Може, але перебіг хвороби буде легший, ніж без щеплення. Для того щоб щеплені діти не хворіли, імунопрошарок повинен становити не менше 95%, у нас же цього немає. Тому контагіозність (заразливість) інфекцією кору дуже висока. Це значить, що при контакті з хворою людиною, 99% людей захворіє, як щеплених, так і не щеплених. Наголошую: щоб цього уникнути, необхідно, щоб імунопрошарок становив не менше 95%.

Прокоментуйте, будь ласка, ситуацію з вакцинацією в цілому.

Засоби масової інформації не допомагають нам і розповсюджують негативну інформацію. Хоча на даний момент для того, щоб захистити дітей та дорослих від керованих інфекцій, єдиний дієвий засіб – це профілактичні щеплення. Незважаючи на це, у нас збільшилась кількість відмов від щеплень у порівнянні з минулими роками. Виник кір – батьки занепокоїлись, а оскільки поки що у нас дифтерії, правця та інших хвороб немає, багато відмов.

Як батьки пояснюють таке своє рішення?

Погана вакцина. Плюс на це впливає необізнаність батьків. Хоча вакцини всі сертифіковані, перевірені, смертельних випадків від вакцин у нас в місті ще ніколи не було зареєстровано. Тому вакцинуватись абсолютно безпечно.

Яку нормальну реакцію організму може викликати вакцина?

Може бути підвищення температури, вакцина АКДС може викликати набряк та біль в місці ін’єкції. Всі ці симптоми проходять через 2-3 дні. Щеплюватись потрібно, як кажуть, з двох зол вибирають менше – краще пережити підвищення температури, ніж наражати дитину на смертельний ризик.

Яка схема дій для батьків, які хочуть прищепити дитину?

Необхідно прийти на прийом до свого сімейного лікаря, отримати від нього дозвіл, підписати інформовану згоду про те, що вони ознайомлені з інформацією, якою вакциною проводитимуть щеплення, від яких вона інфекцій, та провести саме щеплення у спеціалізованому кабінеті. В кожній амбулаторії обладнано такий кабінет.

Дуже часто в засобах масової інформації можна зустріти термін «колективний імунітет», розкажіть будь ласка, що він означає та яка його роль? Чи дійсно він може захистити тих дітей, які за медичними показаннями не можуть щеплюватись?

Є певний прошарок щеплених дітей, вони підпадають під захворювання в останню чергу. Якщо зі 100 дітей щеплено 95, то в першу чергу захворіють ці 5 нещеплених. Вони ж і наражають на ризик захворіти щеплених дітей. Тому нещеплені діти несуть пряму загрозу для інших.

Чи можна якимось чином захистити дітей, які за медичними показаннями не можуть бути щепленими? Чи спрацює в цьому випадку колективний імунітет?

Від певної кількості хвороб можуть захистити виключно профілактичні щеплення. Якщо загальна кількість щеплених становить мінімум 95%, то шанс захворіти для таких діток дійсно зменшується. Але якщо така дитина все ж потрапить в осередок зараження, то вона захворіє.

Хоча по нашому місту ситуація поки що позитивна, кількість не щеплених дітей все ж насторожує. Тому ми всіляко наголошуємо на тому, що для того, щоб захистити дитину від кору, необхідно провести профілактичне щеплення. Не експериментуйте на власних дітях, ціна може виявитись надто високою!

Спілкувалася Тетяна Кострикіна

Читайте також: Управління у справах дітей Первомайської міськради поділилося результатами інспектування неблагополучних родин

  

1941 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4