Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Обережно, кліщі! Виїхавши на природу, пильнуйтеся

НОВИНИ, Охорона здоров'я 14.04.2018

Жодному не варто забувати, що з першими промінчиками сонця активізуються маленькі кровопивці – кліщі, життєва активність яких у нашій області починається з початку квітня і триває аж до жовтня. Іксодові кліщі є переносниками збудників десятків вірусних та інших інфекційних захворювань людей і тварин.

Найнебезпечнішими серед захворювань є кліщовий вірусний енцефаліт і хвороба Лайма (або кліщовий бореліоз). Кліщовий енцефаліт не дуже поширений в Україні, а ось хвороба Лайма окупувала території майже всіх  адміністративних областей.

Починаючи з 2007 р., у м. Первомайську щорічно реєструють випадки захворювання на хворобу Лайма. Зараження відбувається через укус кліща, що потрапляє на людину під час відвідування лісу, парку, зеленої зони. Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів або сидить на траві. Кліщі можуть присмоктуватись до людей не лише під час перебування на природі, а й через деякий час після того, залишившись на одязі, у речах, букетах квітів. Укус кліща безболісний, тому що разом зі слиною він вводить у ранку “анестезію власного виробництва”. Кровосмоктання кліща може тривати до 12 діб, при цьому самиця збільшується у 80-150 разів. Потрапляють на людину і зовсім маленькі (завбільшки з крапку в кінці цього речення), майже прозорі личинкові стадії кліща, які часто залишаються для ока непомітними.

Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду – від однієї до 60 діб, найчастіше – 14 діб. Першим специфічним проявом хвороби Лайма є поява на шкірі мігруючої кільцеподібної еритеми (почервоніння) в місці присмоктування кліща. Часто разом з еритемою у людини з’являються лихоманка, головний і м’язові болі, ломота в усьому тілі та млявість. Слід зазначити, що в 30-40% хворих еритема не спостерігається.

Якщо лікування хворих на ранній стадії не проводити, недуг набуває хронічного перебігу, призводячи до тривалої непрацездатності та інвалідності. У хворих уражаються різні органи: шкіра, суглоби, м’язи, нервова і серцево-судинна системи, печінка, очі та ін. Підступність бореліозу в тому, що наслідки хвороби можуть проявитися через місяці, а то й роки після інфікування.

На території України трапляється й інше небезпечне захворювання, переносником якого є кліщі, – кліщовий вірусний енцефаліт. Це гостре інфекційне вірусне захворювання може призвести до інвалідності, іноді навіть до летальних випадків. Вірус кліщового енцефаліту зберігається і розмножується в організмі кліща та передається наступним поколінням. Зараження людини відбувається під час кровосмоктання, при випадковому роздавлюванні кліща чи розчухуванні місця укусу та втиранні в шкіру зі слиною чи тканинами збудника інфекції.

Іксодові кліщі нападають на всіх стадіях розвитку. Для того щоб у них настала друга фаза розвитку, їм необхідно напитися крові. В залежності від виду кліщів, вони можуть нападати активно. Наприклад, луговий кліщ буде рухатися у напрямку вибраної жертви, а лісовий кліщ частіше всього буде очікувати свою жертву десь на траві, на кущах чи гілках дерев. Тому людям, які зібралися на відпочинок, слід одягти відповідний одяг, щоб були закриті всі частини тіла, оскільки кліщ не нападає одразу, а поступово пересувається по одягу в пошуках місця, де йому буде зручніше всього присмоктатися. Щоб зняти вчасно “нападника”, відпочиваючим треба кожні дві години оглядати один одного на наявність кліщів. Виявленого кліща обов’язково треба зняти. Не рекомендовано це робити голими руками, краще або серветкою, або іншим одягом, щоб не роздавити його руками. Навіть якщо кліщ знятий, а його частинки потрапили в мікротріщинки тіла, то можна все одно отримати частину збудників.

Також для захисту можна використовувати репеленти, але вони не завжди будуть відлякувати кліщів. Якщо кліщ буде дуже голодний або їх буде велика кількість, то все одно деяка частина комах може знайти собі місце на тілі. Тим більше, що наносити репеленти рекомендовано не на шкіру, а лише на одяг. Якщо ж кліщі вже потраплять на відкриті частини тіла, то все одно можуть присмоктатися. Тобто, головне – захистити себе від нападу кліща. Якщо він вже напав, то якомога скоріше його зняти, і місце укусу обробити будь-яким антисептиком.

Як правильно знімати кліщів?

Для того щоб голівка не залишилась в тілі, треба знімати кліща не ривком, а поступово, витягуючи його з тіла. Потому необхідно цю ділянку обробити антисептиком та видалити рештки кліща так, як ми видаляємо занозу. Можна голкою, попередньо обробленою антисептиком, видалити залишки кліща та ще раз обробити рану. Інколи рекомендують обробити олією. Дійсно, це ускладнює дихання кліща, але він під олією буде дуже повільно виходити із організму. І це тільки в тому випадку, якщо недавно присмоктався. Але у кліща така морфологія, що голівка в тілі знаходиться настільки міцно, і кліщ сам не може вийти, тому просто загине і все одно його доведеться видаляти. Крім того, через олію він стане слизьким, і його складніше буде видалити, тому я рекомендую це зробити просто серветкою. Краще всього марлею, бо вона має більш цупку структуру, тож краще буде захвачувати кліща. Можна обернути його ниткою і поступово накручувати її, розкатуючи самого кліща і повільно витягати його з тіла. Але все ж таки видаляти кліща найкраще і небезпечніше в умовах лікувального закладу.

Первомайський міськрайоний відділ лабораторних досліджень веде не лише облік захворюваності, а й облік осіб, що звертаються за медичною допомогою з приводу присмоктування кліщів. В минулому році у нас таких звернень було нараховано 49, в поточному сезоні вже 3. Видалені кліщі направляються до обласного лаборатораторного центру для визначення виду кліща, чи здатний він передавати хворобу і далі перевіряють, чи був цей кліщ носієм борелій. Всім, хто навіть сам зняв з себе кліща, потрібно звернутися до лікаря-інфекціоніста і протягом двох-трьох тижнів спостерігати за станом свого здоров’я. А якщо з’являється головний біль, підвищення температури, ломота в тілі, тоді потрібно негайно звернутися до лікаря-інфекціоніста.

Пам’ятайте, зараз настає найактивніша фаза нападів кліщів-кровопивць. Але не варто їх боятися, просто необхідно захиститися та пильнувати, аби не принести на собі небажаного гостя. Тож, будьте здорові!

І. А. Кобзар, лікар епідеміолог ПМРВЛД

Читайте також: Свежий воздух – лучше мультиков! Избыток «экранного времени» может стать причиной аутизма

 

1565 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4