Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Нині «зеленого» Полікарпа. Гукаємо весну та хто такі «берегині»

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 08.03.2018

 

Нині «зеленого» Полікарпа. Наші пращури вірили, що цього дня рак ворушиться, клешнею спину розтирає, а слимак на інший бік перевертається, останній сон додивляється.

Якщо було холодно і весна затримувалась, треба було її гарненько погукати, пише Укрінформ.

У давнину 8 березня не святкували, а жіноча солідарність хоч і була, але вкрай слабка. Слова «берегиня» не зустріти в жодному українському словнику й етимологія цього слова вкрай темна. В часи Київської Русі «берегинями» називали болотяних духів, що жили поблизу річок,  «родичок» русалок. За іншою версією, «берегині» – це знову ж таки духи, які існували на пограниччі, оберігаючи людей від сил зла – упирів. У 80-их роках ХХ століття, на хвилі потужного національного відродження, з’явилась міфологема «Берегиня», яка ототожнювалась з образом української жінки – хранительки родинного вогнища і національних традицій. Вигадали це слово чоловіки-письменники. Насправді ж становище української жінки в давнину було не надто райдужним.

Існує майже 200 українських прислів’їв про жінок і в 99% з них домінує чоловічий сексистський погляд на жінку як на істоту неповноцінну в інтелектуальному і емоційному плані. Ось декілька яскравих прикладів: «Кози не товар, а баби не люди», «Баби не переговориш, собаки не перебрешеш», «І так багато всякого лиха, а Бог ще й жінок наплодив», «Біда бабу породила, а біду чортова мати» тощо. Жіночі якості, які заслуговують чоловічої схвальності – фізичне здоров’я («Брат любить сестру багату, а чоловік жінку здорову»), доброта й слухняність: «Люби як душу, а труси, як грушу». Навіть краса викликала підозру й сумнів. Головна функція жінки – репродуктивна. У шлюб українка мала вступити з 15 до 18 років. У 20 вважалася вже «старою». Якщо в родині довго не було дітей – винуватою була зазвичай жінка. Коли ж народжувалося дуже багато дітей – то в цьому теж звинувачували жінку, називаючи її зневажливими прізвиськами. Після шлюбу останньої дитини жінка вже не мала права мати дітей, а інтимне життя вважалося гріхом.

Звісно, українки мали трохи більшу свободу (зокрема, майнову) на відміну від тих таки росіянок чи південних слов’янок, але межі тієї свободи були вкрай вузькими.

Іменинники нині Олександр, Олексій, Микола, Михайло, Сергій.

Читайте також: Зі святом, любі жінки! Хай там що з погодою, а свято весни має відбутися!

 

995 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4