Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Нині Федота-вітроноса

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 15.03.2018

Чи не зарано ховати кожухи та дещо про мозючок.

Церква вшановує сьогодні пам’ять священномученика Феодота, якого в народі називали Федотом-вітроносом, пише Укрінформ. Якщо цього дня сніг і віхола, весною довго не буде трави. «Федот кошлатий – паші не мати», – казали наші пращури.

Той, хто думає, буцімто зима вже відступила – помиляється, і ховати кожух ще не час. На добрий кожух йшло приблизно 6-7 овечих шкур. Зазвичай він був білий, іноді його прикрашали вишивкою, покривали сукном. Носив кожух в останній період свого життя і Тарас Григорович Шевченко, скинувши ненависну солдатську шинель. До речі, він був чи не найпершим, хто поєднав європейський костюм з українським національним вбранням. Для аристократичного Петербурга це було, принаймні, вельми оригінально. Довгий, майже до підлоги, кожух у поєднанні з високою селянською смушковою шапкою виглядав на Тарасові Григоровичу досить елегантно.

Для петербурзького клімату він був просто незамінним, адже холодне сукно не надто гріло, а на боброву шубу грошей у Кобзаря бракувало. Носив кожух і Пантелеймон Куліш, але виглядав він у ньому слабкою копією Шевченка. Після смерті Тараса Григоровича поміж інших речей залишилися і «два кожухи овечих, покритих сукном».

А знаєте, як українці в сиву давнину виходжували недоношених малюків? Засовували в рукав кожуха і клали на піч. Вигодовували мозючком доти, поки немовля не закричить. Таким чином, кожух виконував роль кувеза.

Мозючок: візьмуть воловий ріжок, заднять з товщого боку, а з тоншого вставлять цівочку, і цю цівочку на кінці, де в рот треба давати дитині, зав’яжуть біленькою ганчірочкою, щоб було м’якесенько, і щоб дитині легше було смоктати очеретяною цівочкою молоко, налите у ріжок.

Або куклу ж роблять так: у біленьку полотнинку кладуть пожованого своїм ротом хліба та ій зав’яжуть вузлик. Тоді дають дитині смоктати цю куклу. У куклу іноді кладуть каші молошної або бублика потовченого і намоченого в молоці. Одначе солодкого стережуться давати дитині. Щоб не тримати над ротом у дитинки куклу, прив’язують її за вервечку вгорі і кладуть у ротик – тоді не втягнеться вона далі у горло.

Дитині дають смоктати куклу чи мозючок і тоді, як мати малокормна та гаразд не нагодує дитинки. Часто і закисне добре у куклі або у мозючку – то це не по-хазяйські і шкодить дитині.

До шести неділь, звічно, воно ще не їстиме ні вареного, ні печеного, ото тільки і спасіння йому, що кукла та мозючок. Рідко буває, щоб з мозючка та кукли дитина виросла. Часто буває, що сердешне і помирає згодом, а хоча й живе, то таке слабеньке й буде. Буває, що здоровенькими виростають такі діти, що і куклу чи мозючок смокчуть, і груди ссуть. Тоді воно виросте. (Дитина в українських традиціях)

Іменинники сьогодні Федір, Арсеній.

Згідно з даними «Синоптика» за останні 130 років цей день у Первомайську найтеплішим був у 2002 році – 19,9 тепла, найхолонішим у 1987-му – -13,0 морозу.

Перше фото Олександра Шуміліна.

Читайте також: Готуймося до… зими. Прогноз від Українського гідрометцентру

 

1128 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4