Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Нові тренди, нові небезпеки. Електронні сигарети – поза впливом закону

Держава, ПУБЛІКАЦІЇ 08.06.2018

Новий тренд серед нашої молоді – вейпінг, тобто використання електронних сигарет. Оскільки в інтернеті безліч інформації щодо того, що такий вид паління є безпечним, кількість прихильників е-сигарет зростає. Однак це не зовсім вірно…

Незважаючи на зростаючу популярність, в українському законодавстві відсутнє визначення е-сигарет, а це унеможливлює їх регулювання.

Згідно з даними Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, проведеного за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2017 році, 18,4% школярів віком 13-15 років (22,6% хлопців та 14,0% дівчат) є теперішніми споживачами електронних сигарет. Однією з причин таких високих показників є відсутність будь-яких законодавчих вікових обмежень щодо реалізації цих пристроїв.

Молодь твердо переконана в тому, що такі сигарети є нешкідливими, в порівнянні зі звичайними. Однак це не зовсім вірно. Використання е-сигарет некурцями, особливо дітьми та підлітками, призводить до виникнення нікотинової залежності та підвищує ризик почати курити звичайні сигарети. При цьому, такий вид паління підвищує ризик виникнення серцево-судинних, онкологічних, легеневих захворювань; створює загрозу травматизму (такі сигарети можуть вибухати і в Україні вже зареєстровані такі випадки), отруєнь рідинами для заправки е-сигарет. Пасивне куріння е-сигарет особливо небезпечне для дітей та вагітних. Якщо ж людина перейшла на е-сигарети з метою позбавлення від цієї згубної звички, то вона має значно менше шансів на успіх, порівняно з тими, хто не використовує ці пристрої.

Відповідно до аналітичного звіту ВООЗ щодо наявних проблем регулювання е-сигарет в Україні:

– виробники, імпортери та продавці е-рідин не дотримуються єдиних правил та здійснюють маркування на свій розсуд;

– контейнери з рідинами для е-сигарет не відповідають навіть мінімальним вимогам передачі інформації про небезпеку, токсичність нікотину; не містять правил поводження з хімічною рідиною та інструкцію щодо дій у разі отруєння;

– на ринку присутні контейнери з рідинами, які містять смертельні дози нікотину, як для дітей так і для дорослих (при оральному застосуванні);

– маркетинг електронних сигарет та рідин до них не врегульований, тому можна спостерігати досить агресивну рекламу цих продуктів;

– українське законодавство не відповідає рекомендаціям РКТБ ВООЗ та вимогам Директиви 2014/40/ЄС, яка запроваджена у країнах ЄС з 2016 року.

Щоб врегулювати це питання, ще три роки тому група народних депутатів зареєструвала антитютюновий законопроект №2820, який ґрунтується на новітній європейській Директиві 2014/40/ЄС. У цьому документі також передбачене й регулювання електронних сигарет та запровадження:

– попереджень про шкоду куріння та ризик виникнення нікотинової залежності;

– правил маркування щодо вмісту та ризиків, пов’язаних із хімічними рідинами;

– обмежень щодо вмісту заправних контейнерів та картриджів;

– вимог щодо звітності виробників та дистриб’юторів цих продуктів.

«Серед євроінтеграційних зобов’язань України у сфері громадського здоров’я є імплементація Директиви 2014/40/ЄС щодо контролю над тютюном, яка серед іншого, врегульовує усі аспекти виробництва, продажу, реклами та маркування е-сигарет. Саме такі норми передбачає законопроект №2820, який вже три роки не розглядається Парламентом та блокується деякими народними депутатами. Тому звертаюсь до голів усіх фракцій Верховної Ради та Голови Парламенту Андрія Парубія з проханням посприяти прийняттю антитютюнового законопроекту №2820, щоб захистити дітей від нікотинової пастки», – наголосила Ганна Гопко (народний депутат України) на прес-конференції, яка відбулась 7 травня. Під час прес-конференції, експерти з контролю над тютюном обговорювали проблему неконтрольованого розповсюдження електронних сигарет в Україні.

Проте через тиск тютюнового лобі цей законопроект №2820 не був внесений на розгляд парламенту навіть у першому читанні, незважаючи на звернення Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я, Міністерства охорони здоров’я та громадських організацій.

Тетяна Кострикіна

Читайте також: Введення в дію пені за житлово-комунальні послуги відтерміновано

  

1184 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4