Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Нове в порядку поховання

Держава, ПУБЛІКАЦІЇ 12.03.2018

На жаль, люди вмирають. Вмирають близькі та рідні. І ми вже звикли, що існують певні вимоги при похованні.

У випадку, якщо природна смерть людини настала поза межами лікарського закладу (без підозри на насильницьку смерть, або аварію, вбивство, надзвичайну ситуацію), родичам покійного чи особі, яка виявила тіло, пропонувалося негайно викликати бригаду швидкої (невідкладної) медичної допомоги. Лікар швидкої (невідкладної) допомоги за телефоном екстреного виклику «102» повідомляє органи внутрішніх справ про кожен випадок смерті незалежно від місця її настання. Лікар швидкої (невідкладної) допомоги констатує смерть. Дільничний лікар, у якого був на обліку померлий, видає лікарське свідоцтво про смерть та довідку про причину смерті. Після чого з довідкою про причину смерті людина звертається до Відділу реєстрації смерті для отримання свідоцтва про смерть. Тим більш, багато людей вмирає через вік та хвороби.

Останнім часом українці затамували подих, слухаючи сперечання правників, що обіцяють з 15 березня нові новели в законі, які торкнуться кожного пересічного українця.

Отже, до кримінально-процесуального кодексу прийнято таку ось поправку:

«Стаття 242. Підстави проведення експертизи

  1. Експертиза проводиться експертом за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду, якщо для з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з’ясування питань права.
  2. Слідчий або прокурор зобов’язаний звернутися до експерта для проведення експертизи щодо:

1) встановлення причин смерті;..»

Відтак, у зв’язку з набуттям чинності новим законом, за зміненою редакцією ст. 242 Кримінального процесуального кодексу експертиза проводитиметься судовим експертом чи експертною установою лише за дорученням слідчого судді чи суду, наданим на клопотання сторони кримінального провадження або без такого клопотання, за ініціативою цих органів.

Раніше судову експертизу могло бути проведено безпосередньо за зверненням сторони кримінального провадження. Але ж відтепер слідчий або прокурор, які призначали судові експертизи власними постановами, матимуть звернутися до слідчого судді для призначення судової експертизи. Ці положення послідовно розвинуті у статтях 243-244 та інших КПК.

Як зазначають правники, з 15 березня слідчому заборонять призначати експертизу, натомість зобов’яжуть звертатися за дозволом на проведення експертизи до суду. Рішення чекатимуть не менше 72 годин. Можуть виникнути серйозні проблеми з оперативністю судових установ. На хвилиночку, мова йде лише про рішення, а скільки чекатимуть на саму експертизу? Без рішення суду морги не прийматимуть тіло для проведення розтину і першочергової судово-медичної експертизи. Якою б смертю не померла людина: природною чи насильницькою. А чи встигнуть експерти «штампувати» таку кількість розтинів? І де зберігатимуться тіла весь цей час, та ще й без довідки експерта?

Ось померла бабуся під сто років, і куди її? Панове, чи не ви нещодавно бідкалися, читаючи про паралізовану жінку, що мешкала у приміщенні із трупом матері? Може, вона… того? З майбутнього? Адже і поліція, і суди вже «стоять на вухах», очікуючи, що, можливо, народні обранці оговтаються та виправлять це чудове нововведення. Так, нацполіція вже внесла проект стосовно внесення ж змін до славнозвісних поправок.

А тому не гайте часу, купляйте собі підручники з історії Стародавнього Єгипту та вивчайте особливості муміфікації, можливо, навички знадобляться. А якщо переглянути нову кількість ланок нового ланцюга «Смерть – поховання», то вже одним антикорупційним судом не обійдемося.

За матеріалами інтернет-джерел

Читайте також: За один день – напередодні 8 Березня – поліція Миколаєва оприлюднила два факти вбивства матерів синами

 

1758 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4