Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Нічого нового. Не хочете захворіти ні кір – щеплюйтесь!

НОВИНИ, Охорона здоров'я, Суспільство 15.11.2018

Станом на жовтень у Первомайську зафіксовано 152 хворих. Ми вже неодноразово писали про кір, і чим він може бути небезпечний. Однак, не буде зайвим нагадати.

Захворіти можна не лише через прямий контакт з хворим, а й перебуваючи в приміщенні, громадському транспорті чи навіть на відкритому повітрі поряд з хворим. При цьому люди, які не щеплювались від кору, 100% захворіють.

Симптоми та протікання захворювання:

– в перші 2-3 дні виникає нежить, кашель зі слизовими виділеннями, запалення слизових оболонок очей і з’являється світлобоязнь, сльозотеча, головний біль, інколи болі в животі, підвищується температура тіла до 38-39 гр. і вище, на слизовій оболонці щік (губ) з’являються дрібні, розміром з макове зерно, висипання.

– на 4-5 день – наступає період висипання. Перші елементи висипки з’являються за вухами, на переніссі, потім протягом першої доби розповсюджується на обличчя, шию, верхню частину грудей. Протягом 2 діб висипання розповсюджується на тулуб та верхні кінцівки, на 3-й день – на нижні кінцівки.

– з початком періоду висипань погіршується і загальний стан хворого: температура може підвищуватись до 40 градусів і вище, наростають процеси запалення верхніх дихальних шляхів та слизових оболонок очей, головні болі, в’ялість, сонливість. У дітей старшого віку інколи виникає збудження, марення, галюцинації.

Ускладнення:

– вірусне запалення легень;

– енцефаліт (запалення головного мозку) – виникають в більшості випадків у дітей старшого віку. Перебіг їх важкий, можливе настання смерті хворого або паралічі, порушення психіки, епілепсія.

Успіх лікування залежить від своєчасності звернення за медичною допомогою хворого та надання йому якісної медичної допомоги.

Госпіталізація хворих проводиться за клінічними та епідеміологічними показами. Обов’язковій госпіталізації підлягають: хворі з тяжкими клінічними формами, діти раннього віку, хворі з дитячих установ з постійним перебуванням дітей, а також особи, що проживають в гуртожитках та в незадовільних побутових умовах.

Єдиний дієвий спосіб вберегтись від кору – проведення планового щеплення!

Якщо щеплена дитина навіть захворіє, перебіг хвороби буде легким.

За 10 місяців цього року 152 мешканці Первомайська захворіли на кір, з них 70 дітей віком до 17 років. Всі захворювання закінчились одужанням хворих.

Переважна більшість хворих не була щеплена від кору. Були і ті, хто мав «липові» документи про проведення щеплень.

Всього ж, за даними МОЗ, станом на 15 жовтня в Україні зареєстровано 35 235 випадків захворювання на кір, з них 15 осіб померли, в тому числі 11 дітей.

Віталій Мороз, завідуючий відділенням організації

епідемічних досліджень та моніторингу

Первомайського МРВЛД

Читайте також:Первомайцям варто щеплюватися. Україною поширюється епідемія кору

  

839 всього переглядів, 2 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4