Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Наші є й серед сумоїстів

ПУБЛІКАЦІЇ, Спорт 19.12.2018

Постать в історії та сучасності

Між Україною та Японією трохи більше 8000 км, однак декого з українців доля закинула аж туди. Їх нащадки там не лише знайшли своє місце, а ще й змогли прославитись.

У 1900 році разом з односельцями до Сахаліну переїхав батько майбутнього чемпіона-сумоїста – Маркіян Боришко. Через п’ять років острів відійшов до Японії. Боришко одружився на японці. Згодом заснували молочну ферму. В сім’ї народилось четверо дітей.

Всі плани зруйнувала Друга світова. Японія віддала перевагу нацистам і нещадно знищувала вихідців з Радянського Союзу. Маркіяна Боришка перемістили у резервацію, за підозрою у шпигунстві. Його дружина змушена була рятувати дітей, оскільки острів знову став частину СРСР і втекла до Японії. Сім’я була назавжди зруйнована, всі контакти з рідними втрачені. Батько так і не дізнався про видатні успіхи свого сина, якого він просто називав Іваном.

В день смерті батька, Ная Кокі перейшов до вищого ешелону японської професійної ліги сумо (макіноуті), і тоді ж отримав приз за техніку боротьби. Вже у 21 рік хлопець став чемпіоном – здобув найвищий та довічний титул у сумо – йокодзуна. Його перемогам безперечно сприяли особливості тілобудови. Як для японця, Кокі Ная зависокий – 185 см. Через це він отримав прізвисько «Великий птах – Тайхо». Друга особливість – худорляве тіло. На початку своєї кар’єри він важив всього 75 кг, тому всі свої перемоги здобував не силою, а технікою. Звісно, згодом він набрав ще 60 кг і став дужчим. Однак не забув і про свої прийоми.

Все це зробило його просто непереможним. Кокі Ная – єдиний борець в історії сумо, який перемагав у вищій лізі протягом 12 років. Кокі Ная вдалось провести серію з 45 боїв без жодної поразки. Була б ще й 46-та перемога, однак суддя помилився. Після цієї події в сумо ввели відео повтори суперечливих моментів.

За свою кар’єру українець отримав численні нагороди та титули. Чоловіки обожнювали його видовищні поєдинки. Жінки безсумнівно вважали його найкрасивішим японцем, адже завдяки батькові він мав досить незвичну зовнішність. Діти вважали його своїм героєм.

Лише в 1971 році Тайхо Кокі закінчив свою кар’єру та очолив школу сумо. В 2004 році передав школу зятеві, а через чотири роки вийшов на пенсію.

Переймаючись станом здоров’я відомого спортсмена наприкінці життя, лікарі не радили йому покидати Японію. Сумоїст відправив помічника в батьківське село, де він зробив там декілька світлин та привіз рідної землі.

Смерть борця у 2013 році стала справжньою трагедією для японців. По центральному японському телеканалу NHK перервали пряму трансляцію першого в році турніру з сумо в Токіо. Замість цього телеканал показав глядачам записи найпам’ятніших і найяскравіших моментів у спортивному житті Тайхо Кокі.

Тайхо Кокі – кавалер державного ордену України “За заслуги” ІІІ ступеню.

Тетяна Кострикіна

Читайте також: Перший українець в Антарктиді. Постать в історії та сучасності

  

949 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4