Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Намисто з часнику – не врятує… Міфи про грип та ГРВІ

ПУБЛІКАЦІЇ, Суспільство 29.03.2018

Міжсезоння – найбільш небезпечний період для нашого організму. Авітаміноз, нестача вітаміну D, поганий настрій та весняна депресія – все це негативно впливає на наш імунітет, погіршуючи захисний бар’єр організму. Саме в цей час, коли ми так поспішаємо позбутись надлишку теплого одягу і швидше скинути все зайве, ігноруючи інколи ще по-зимовому прохолодну погоду, віруси та інфекції починають активну атаку. Нерідко той, хто тримався всю зиму, на початку весни здається під натиском хвороб.

Відчуваючи слабкість, більшість з нас, негайно починають «лікуватись». Спершу в бій йдуть всі відомі «бабусині методи, перевірені на поколіннях та часом». Хоча, сучасна медицина вже давно спростувала ефективність цих методів, ми наполегливо продовжуємо їх використовувати. А можливо, ви ще й досі не знаєте, які саме методи – є міфами? Саме для вас ми зібрали найбільш розповсюджені міфи про ГРВІ та їх спростування.

  1. Застуда, грип ГРВІ – різні назви однієї хвороби

Невірно. Це різні захворювання зі схожими симптомами. У них різні збудники, способи лікування та й симптоми все ж відрізняються.

  1. Замерз – захворів

Насправді, ГРВІ викликає не переохолодження організму, а вірусні бактерії. Тому захворіти лише тому, що ви вийшли в холод без головного убору неможливо. Правда в тому, що переохолодження викликає зменшення імунітету, а це, в свою чергу, збільшує шанси захворіти. Плюс до цього, холод на вулиці змушує людей більшість часу перебувати у приміщення з теплим, пересушеним повітрям. А от тут вірус грипу стає значно активнішим.

  1. Вітамін С – врятує від хвороб

Багато хто досі вважає, що отримуючи вітамін С в достатній кількості, організм зможе вберегтись від ГРВІ. Насправді ж, не існує цьому жодного достовірного підтвердження. Прийом вітамінів в цілому, може сприяти зміцненню імунітету, але виключити можливість захворіти повністю не здатний, оскільки не впливає безпосередньо на сам вірус.

  1. Запах цибулі та часнику вбивають всі віруси

Абсолютно помилкове переконання. По-перше запах ні цибулі, ні часнику, не здатні знезаразити повітря, тому що протягом 1-2 годин дія фітонцидів завершується. По-друге, самі фітонциди не є прямими ліками проти вірусу грипу, оскільки він має досить складку структуру та здатність до постійної мутації.

  1. Підвищену температуру необхідно збивати

Сама по собі підвищена температура тіла показує, що організм бореться з хворобою. Тому збивати температуру до 38°C медики не радять.

  1. Грип можна не лікувати – сам пройде

Вислів, що «без лікування грип триває тиждень, а з лікуванням – сім днів», правдивий лише частково. Це захворювання небезпечне своїми ускладненнями. Особливо він підриває роботу серцево-судинної системи. Важливо почати лікування в першу добу після зараження, це допоможе уникнути ускладнень та полегшить перебіг захворювання.

  1. Люди з сильним імунітетом не хворіють

Дійсно є люди, які не хворіють на грип, завдяки спадковості. Однак цей відсоток невеликий, тому всім іншим лікарі радять не нехтувати профілактикою захворювання. Оскільки якщо ви навіть не хворієте і не застуджуєтесь, не існує гарантій того, що наступна епідемія обійде вас.

Комплексна профілактика, включає прийом вітамінів, збалансоване харчування та заняття спортом.

  1. Антибіотики врятують від всього

Антибіотики діють тільки на бактерії, а грип та ГРВІ – вірусні захворювання, тому антибіотики не зможуть подіяти на вірус. На тлі ослабленого імунітету до вірусної інфекції може приєднатись бактеріальна. В такій ситуації тільки лікар може призначити лікування антибіотиками.

  1. Необхідно пити чай з малиною та курячий бульйон

Насправді, при вірусних захворюваннях необхідно випивати велику кількість рідини. Що саме це буде – трав’яний чай, бульйон чи звичайна вода, ролі не грає. Просто, набагато приємніше і легше змусити себе пити багато чаю з малиновим варенням.

  1. Баня та сауна – захистять від грипу

Якщо ви вже захворіли, то відвідини бані чи сауни можуть лише ослабити і без того ослаблений хворобою імунітет. Але, якщо використовувати це в якості профілактики – дійсно працює.

Всі ми не любимо хворіти, особливо тривожно, коли нездужають маленькі діти. Тому не дивно, що кожен усіма відомими методами намагається захисти своїх рідних від небезпечних вірусів. Але варто пам’ятати, що все корисно, що з розумом. Тому – більше гуляйте за будь-якої погоди, провітрюйте приміщення кожного дня, купіть домашній зволожувач повітря та перестаньте кутати дітвору і будьте здорові!

Підготувала Тетяна Кострикіна

Читайте також: 9 народних засобів, які не допоможуть вилікувати грип: коментують лікарі

   

1645 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4