Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Митець, який став для українського народу символом єдності і культурної ідентичності

Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 17.03.2018

Як у Первомайську відзначали роковини Кобзаря.

Традиційно щороку в Україні, на початку березня, проходять Шевченківські дні. Наш Первомайськ не є винятком – у центральній бібліотеці міста відбулася творча зустріч «Тарас Шевченко. І в живописі, і в літературі».

Пройшло 204 роки від дня народження видатного українського поета і письменника, художника і гравера, скульптора та неординарного мислителя.

Великий Кобзар у нас на Батьківщині більше відомий як поет, автор поетичної збірки «Кобзар». Водночас, у світ мистецтва Тарас Григорович прийшов як художник. Він випускник Санкт-петербурзької академії мистецтв, яка у свій час була найбільш потужним мистецьким осередком у східній Європі.

Почаївська лавра з півдня. Т.Г. Шевченко

Художник Шевченко став автором понад двох десятків живописних полотен і створив 1200 графічних малюнків на аркушах. Як живописець він мав свій стиль, техніку і надзвичайно багату тематику. Його картини – це пейзажі, краєвиди, архітектурні споруди, сюжети що відображають історичні минувшини , портрети красивих жінок, одалісок, міфічних персонажів. На багатьох полотнах відображений побут українського та казахського народів. Шевченко був одним із не багатьох художників, що наважувалися у ХIХ ст. створювати картини еротичного характеру.

Роботи Тараса Шевченка дивують і вражають донині. І малярський, і літературний доробок митця перебувають в абсолютній гармонії. Втілене у слові образне, художнє мислення і бачення Шевченка сконцентроване у збірці «Кобзар». Збірка, яка є втіленням волелюбності і свободи, з’явилась за досить неоднозначних обставин. «Кобзар» перевидавали півсотні разів, вибіркові твори перекладено на 100 іноземних мов.

Про це детально розповіла всім присутнім Людмила Волох. Розповідала ще про те, що вірші поета декламували на таємних засіданнях члени «Братства Тарасівців», які згодом утворили Українську Центральну Раду і проголосили першу незалежну Українську народну республіку. Читали «Кобзаря» і борці за Українську самостійну державу у 1991 році, і під час Революції Гідності.

Шевченкове слово живе у віках, тому кожен із нас має там що почерпнути. Цікавою частиною зустрічі був маленький флешмоб, де діти з різних шкіл читали вірші Кобзаря.

Тарас Шевченко – митець, для якого жінки були і музами, які надихали на творчість, і прекрасними образами, що залишилися жити на геніальних полотнах, і ніжними, нажаль, здебільшого, нещасливими і багатостраждальними героїнями літературних творів. Такою була і Катерина – головна героїня однойменної поеми «Катерина». Юрій Островершенко, член Асоціації українських поетів зачитав невеличкий уривок з поеми та розповів глядачах деякі факти про твір.

 

Тарас Шевченко є культурним символом українців і одним із доказів цього, є те що пам’ятники та погруддя митцеві встановлені в усіх обласних центрах України, в багатьох містах і селах держави, а також у численних столицях і містах за кордоном. Про встановлення погруддя в місті Первомайськ, більш детально розповів краєзнавець Валерій Ткачук. Розповів, що скульптором був Григорій Кальченко і про те, що пам’ятник було відкрито до 175-річчя від народження Кобзаря.

В знак поваги і пошани всіх присутніх запросили покласти квіти до погруддя Тараса Шевченка.

Анна Панченко

Читайте також: Первомайська школа № 9 отримала бронзову нагороду на Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2018»

   

1241 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4