Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

«Між козаками та ковбоями є немало спільного» – Дмитро Тьомкін

Iнше 07.10.2018

Постать в історії та сучасності

Він працював з найкращими режисерами Голлівуду – Хічкоком, Хоуксом, Капрою. Дмитра Тьомкіна називають одним з найкращих американських композиторів. Він же був українцем – виходець з містечка Кременчук Полтавської губернії. Його життя – це історія талановитого хлопця, якому вдалось не лише реалізуватись, але й заслужити любов та повагу далеко від рідної країни.

Мати Дмитра – Марія Тартаковська викладала гру на фортепіано. Саме вона стала першим вчителем для сина. Вже в тринадцять років майстерність майбутнього композитора досягла такого рівня, що його прийняли до консерваторії у Петербурзі.

Свої перші гроші хлопець заробляв, акомпануючи у кінотеатрах для німих фільмів. Тоді він навіть не міг уявити, що в майбутньому це вміння принесе йому славу та достаток.

Життя в Петербурзі проходило одному з центрів місцевої богеми, кафе «Бродячий пес». Серед відвідувачів закладу Гумільов, Ахматова, Мандельштам, Хлєбніков, Маяковський, Мейєрхольд та багато інших відомих особистостей свого часу. Тут Дмитро познайомився з Сергієм Прокоф’євим та знаменитим хореографом Михайлом Фокіним. Однак, часи змінювались і Тьомкін вирішує покинути Радянську Росію і емігрує до Європи.

Дмитро навчається в Берліні, гастролює в Парижі. В еміграції юнак здружився зі співаком Федором Шаляпіним, який увесь час тільки й розповідав про Америку, яка дає невичерпні можливості для талановитої людини. Врешті, Тьомкін зважився на переїзд до США.

Втім, чужа країна зустріла композитора досить прохолодно. Йому ледве вдалось знайти роботу в місцевій балетній трупі. Невдовзі її керівниця Августина Раш стала дружиною Тьомкіна. Саме вона привела чоловіка до Голлівуду.

Режисери «Metro-Goldwyn-Mayer» доручили Августині зробити кілька постановок для їхніх мюзиклів. Звісно, музику для них вона попросила написати чоловіка. Ці твори відразу привернули до себе увагу продюсерів. В 30-х роках Дмитро Тьомкін повністю зосереджується на кіноіндустрії – працює над найменшими замовленнями. Країна перебуває в Великій Депресії, люди не готові платити гроші за концерти, тому будь-яке замовлення – це вже щастя для композитора.

Все змінюється в 50-х роках. Стрічка «Точно опівдні» під загрозою повного провалу, кінокритики та преса розчаровані тим, що побачили на допрем’єрному показі. І продюсери запускають на радіо в ротацію саундтрек з кінофільму, який написав Дмитро Тьомкін. Пісня миттю опиняється на вершинах чартів і це рятує кінострічку.

На церемонії «Оскар» Дмитро Тьомкін отримує відразу дві нагороди з рук Волта Діснея – за музичне оформлення та пісню для стрічки “Точно опівдні” (High Noon).

Критиків дивує не лише шалений успіх композитора-емігранта, але й те, що йому вдається так точно передати дух прерій. На що Дмитро лиш віджартовується: “Бо степ є степ, а між козаками і ковбоями є чимало спільного”.

До своєї роботи Тьомкін ставився особливо уважно. Спочатку читав сценарій та визначав загальну мелодику фільму. Згодом, вже на знімальному майданчику, прислуховувався до голосів головних героїв, щоб з допомогою музики підкреслити тембри виконавців. Після завершення монтажу, переглядав стрічку повністю з секундоміром – відмічаючи кульмінаційні моменти і тривалість епізодів. І тільки після цього записував музику разом з оркестром.

Дмитро Тьомкін ніколи не мав довгострокового контракту зі студією. Це був його свідомий вибір – віз залишався вільним композитором і мав змогу укладати контракти на свою користь.

В 50-х роках він перебував на піку своєї популярності – за шість років отримав чотири «Оскари», мав найбільші гонорари та багато роботи. Загалом, його номінували на «Оскар» 22 рази.

Тьомкін отримав безліч нагород. Зокрема, двічі нагороджувався французьким Орденом почесного легіону (як кавалер і як офіцер), а також іспанським Хрестом кавалера Ордена Ізабелли Католицької.

Він потрапив до шістки «Легенд американської музики» – серії поштових марок, які Поштова Служба США випустила у 1993 році на честь шести видатних композиторів Голлівуду. На одній з марок зображений Дмитро Тьомкін, родом з України.

Його твори і досі використовують кінорежисери у своїх стрічках. Так, в початкових титрах «Безславних виродків» (2009) Квентін Тарантіно використав музику Тьомкіна, написану для фільму Джона Уейна “Аламо”.

Багато українців намагались підкорити Голлівуд. Комусь це вдавалось лиш частково, для когось це стало нездійсненною мрією. Але мало кому вдалось досягти таких вершин, як Дмитро Тьомкін, який створив музичне оформлення до понад 160 кінострічок. Він, талановитий юнак з Полтавщини, остаточно закріпив появу нової професії – кінокомпозитора та назавжди увійшов в історію світової кіноіндустрії.

Підготувала Тетяна Кострикіна

Читайте також: «Щоб завтрашній день був цікавим» – гасло справжнього видатного українця. Постать в історії та сучасності

 

1096 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4