Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Мертвим не потрібні мертві квіти! #гробкибезпластика

Довкілля, НОВИНИ, Охорона здоров'я 10.04.2018

Перед Великоднем на ринках усіх українських міст починається бум із продажу вінків зі штучних квітів. Вже зараз завбачливі пенсіонери купують «прикраси» для могил рідних, адже ціна на них перед самими святами злетить вгору. Та чи має ця традиція релігійну основу?

Священники всіх конфесій вже втомились повторювати, що ця традиція родом з Радянського Союзу і жодного релігійного підґрунтя не має. «В часи великодніх свят ми приходимо до могил наших рідних, щоб помолитися, прибрати гроби, а також стараємося зробити так, щоб вони були красиві. Але душі наших померлих не потребують матеріальних нагород, церква просить під час великодніх свят йти на цвинтар з відкритим серцем та живими квітами», – заявив архієпископ і митрополит Івано-Франківської УГКЦ Володимир Війтишин.

Якщо ж говорити про «довговічність» такої прикраси та дешевизну, то це теж дуже сумнівно. Насправді, порівнюючи вартість живих квітів та штучних у переддень великодніх свят, співвідношення буде приблизно 1:1,5, а це не критична різниця. Тим паче, що ті, хто проживає в приватних будинках, зазвичай беруть квіти зі своїх клумб безкоштовно.

Щодо довговічності, то на відкритому повітрі, під сонцем, штучні матеріали досить швидко вигорають та втрачають свою яскравість і потрапляють на звалище. Крім цього, такі занадто відкриті, інколи кислотні кольори взагалі недоречні на цвинтарі. Наприклад, наші прабабусі робили квіти з паперу, що є здоровою альтернативою і сьогодні – папір коштує недорого, навчитись їх робити не складно і жодної шкоди довкіллю такий букет не завдасть. Є ще одна екологічна альтернатива – букети із сухоцвітів, вони в рази дешевші за все і дійсно довговічні.

Досить відносне і питання естетики, можливо, при покупці ці квіти для когось і виглядають красивими. Але через деякий час вони перетворюються на сміття, яке в містах принаймні вивозять на звалища. А в селах, де таких звалищ немає, все це перетворюється на потворні купи прямо біля цвинтарів, спотворюючи їх загальний вигляд. Єдиний спосіб, яким тут користуються, – спалення цих куп – призводить до викидів шаленої кількості канцерогенів, які негативно впливають на здоров’я самих людей.

Найстрашніше, що такі букети та вінки завдають великої шкоди довкіллю, оскільки їх просто неможливо утилізувати. Кожна квітка складається з декількох видів штучних матеріалів і розсортувати їх за типом немає змоги. Спалювати такі «квіти» категорично заборонено, оскільки при горінні вони виділяють в навколишнє середовище тяжкі метали та діоксини. Те саме відбуватиметься, тільки повільніше, якщо їх закопати в землю, а згодом всі ці хімічні речовини потрапляють в повітря, землю і ґрунтові води. Виходить, що купуючи такі «прикраси», ми прямо вкладаємо гроші в сміття та отруту для себе та своїх близьких. Всі ці «прикраси» переживуть не тільки нас, але й наших дітей та онуків. В багатьох європейських країнах приносити штучні квіти на цвинтар просто заборонено, за недотримання – штраф.

Навряд вдасться переконати в недоцільності таких «прикрас» старше покоління, яке просто так звикло, і до сих пір керується незрозумілими забобонами, типу «до живих нести живі квіти, до мертвих – мертві». Насправді ж, ніхто не зможе сказати, яке підґрунтя у цього переконання. Тому священники та місцева влада мусять проводи роз’яснювальну роботу щодо недоцільності штучних квітів на цвинтарях. Найкращий спосіб вшанувати пам’ять померлого – запалити свічку, прочитати молитву чи просто частіше згадувати людину.

Саджайте квіти і не шкодьте природі! Пам’ять про ваших близьких має жити у ваших серцях, а не стікати канцерогенами у землю!

Тетяна Кострикіна

Читайте також: Про владу, дороги і мости…

   

1118 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4