Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Медреформа: новий виклик для українського суспільства. Точка зору

Держава, ПУБЛІКАЦІЇ 09.01.2018

Ситуація навколо медреформи все більше починає нагадувати ситуацію з відомого всім кінофільму і коротко характеризується фразою: « Значить, хороші черевички, треба брати!» Активна протестна кампанія, яку розгорнули проти Уляни Супрун, наводить на думку, що таки комусь не вигідно проводити цю реформу. І йдеться тут зовсім не про переживання щодо майбутнього здоров’я нації, а про цілком конкретні недоотримані прибутки у разі, якщо реформа таки стартує.

Ні для кого ж не секрет, що сфера охорони здоров’я у тому форматі, у якому вона зараз існує – це джерело колосальних прибутків, причому стабільних та невичерпних. А міф про безоплатну медицину – навіть соромно вже про таке говорити, цього «звіра» вже давно в очі не бачили. Навіщо ж продовжують депутати так голосно і агресивно захищати те, чого в природі не існує? Відповідь проста і банальна – скоро вибори, і чим більше подібних популістських гасел лунатиме з трибун, тим більше електорату збере політична сила. Всі ми хочемо вірити у казки – безоплатна медицина, ціни зменшаться і тому подібне, при цьому чомусь зовсім ігноруємо конкретні економічні реалії, які говорять, що такого не буде ніколи, незалежно від того, хто кермуватиме державою.

Нещодавно О.В. Богомолець оприлюднила списки медпослуг та їх вартість, і звісно ж, ці колосальні цифри одразу викликали паніку серед населення. Чому при цьому пані Богомолець забула вказати на досить суттєві «дрібнички», які абсолютно змінюють суть цього документу? По-перше, це ціни, які вказали у своїх розрахунках в Національній академії медичних наук України, яка не є складовою МОЗу. По-друге, вказані ціни розробили там в рамках пілотного проекту, виходячи виключно з власних міркувань, а не з реальної вартості послуг на ринку. У прямому ефірі ранкової телепередачі на каналі 1+1 27 листопада 2017 року, на питання щодо цих списків в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун вкотре наголосила, що у міністерстві все ще проводять розрахунки вартості медичних послуг і вони абсолютно інші. Наприклад, за попередніми і ще не остаточними підрахунками, вартість пологів без ускладнень становитиме 12 000 грн. Важливо, що це вартість не для пацієнтів, а для держави. Вказана сума буде виділена державою лікарні напряму. Пацієнт же при цьому нічого не платитиме, зможе обирати собі лікаря та пологовий будинок. Варто нагадувати, скільки зараз коштують в середньому пологи?! І це при тому, що, крім грошей, породіллі вимушені нести ще й «чорні пакети» з миючими засобами, пральними порошками і т.д. Так виглядає, на думку Богомолець, «безкоштовна медицина», судячи з того, як агресивно вона відстоює її збереження.

Медреформа передбачає два пакети послуг, один із яких платний для пацієнта (червоний) і в нього зараз входить не екстрена стоматологія, звернення до лікаря без направлення, естетична медицина. Та повністю безкоштовний для пацієнтів (зелений), куди входить невідкладна, первинна та паліативна (полегшення страждань для пацієнтів зі смертельними захворюваннями). Тобто, всі оприлюднені ціни мають значення лише для тих, хто формує бюджет країни, а не для пересічного громадянина, який нічого не платитиме за послуги з зеленого пакету.

І знову ж, момент свідомої маніпуляції зі сторони пані Богомолець – чому вона не поінформувала своїх підписників, що ці послуги буде оплачувати держава? А тому, що більшість людей не буде вчитуватись у суть реформи, а просто повірять словам поважного та відомого спеціаліста. Через таку свою лінь громадяни свідомо дозволяють нашим парламентарям себе обманювати та маніпулювати громадською думкою у власних інтересах. Як сказав граф Жозеф де Местр: «Кожен народ отримує той уряд, на який заслуговує!»

На думку економіста Сергія Фурси, медреформа прибирає зі сфери охорони здоров’я корупційну складову і в цьому її найбільший плюс. І от саме цей момент страшенно дратує тих, хто так довго завдяки цьому годував свою численну родину.

Взагалі, одна з найбільших проблем, яка реально існує, і це визнають всі незалежні експерти – відсутність адекватної комунікації Міністерства здоров’я з громадянами. Така недостатня поінформованість населення значно применшує позитивне значення реформи. Більшість українців не звикли брати інформацію з першоджерела, просто переказують думки «авторитетних осіб». От і виходить ситуація, що в законі передбачено одне, а людям подається зовсім інше. До прикладу – побоювання лікарів щодо можливого закриття лікарень. В жодному законі, опублікованому на сайті Міністерства охорони здоров’я, не йдеться про закриття лікарень. Чому ж тоді в пресі і далі продовжують спекулювати на цій темі?

Звісно, стверджувати, що реформа ідеальна, ніхто не візьметься. По-перше, тому що ще не всі нормативно-правові акти прийнято, не розроблено всі необхідні механізми і, скоріш за все, в процесі впровадження виникне ще багато питань і суперечок. Але, як сказав Євген Комаровський, гірше не буде, бо гірше вже не може бути. Якщо у великих містах принаймні можна отримати кваліфіковану допомогу, звісно, за гроші, то у маленьких містечках ситуація просто катастрофічна. При тому, що і тут не йдеться про безоплатну медицину, якість наданих послуг тут надзвичайно низька. Бо, як правильно підмітив український публіцист і журналіст Віталій Портніков, люди працюють там, де є гроші, – у великих містах. Завдяки ж цій реформі тепер не матиме суттєвого значення – у якій лікарні працюватиме лікар, він і в районному центрі матиме змогу отримувати гідну заробітну платню, при адекватному керівництві зможе працювати з сучасним обладнанням. Тепер гроші виділятимуть на надання конкретних послуг, а не койко-місця.

Ще одне спірне питання – чи вистачить в бюджеті грошей, на те, щоб оплатити все це. На своїй сторінці у Фейсбуці пані Богомолець заявляє, що не вистачить навіть на те, щоб підняти зарплату лікарям. В Бюджеті на 2018 рік закладено рекордні 113,9 млрд грн. Для порівняння, на 2014 рік було закладено трохи більше 9 млрд грн. Варто сказати, що в діючій системі охорони здоров’я втрачається приблизно третина з цієї суми – через неефективне використання, розкрадання, корупцію, утримання непотрібних приміщень. Тому, якщо завдяки реформі вдасться цього уникнути, керівництво отримає змогу дотримати обіцянок.

Чого точно бракує цій реформі, то це положення про перехід на страхову медицину, як у всьому світі. Оскільки на сьогоднішній день покрити всі необхідні витрати не в змозі не лише наша країна, а жодна країна в світі. Враховуючи ж низький рівень життя в Україні, покласти на плечі громадян ще один обов’язковий платіж просто нереально. Скоріш за все, з часом і ми прийдемо до цього, інакше система охорони здоров’я не зможе стати ефективною. Та передбачаючи можливу бурхливу реакцію суспільства на такі різкі і значні зміни, автори медреформи відклали прийняття рішення щодо страхової медицини.

Характерна риса нашого суспільства в тому, що реформи ще не дали перших результатів, а вже отримали шквал критики. Всі погоджуються з тим, що щось змінювати треба, що саме і яким чином це робити – ніхто не готовий викласти готовий план дій. Та це не заважає критикувати тих, хто щось робить вже сьогодні.

Якщо ж звернутись до дійсно незалежних експертів, то всі вони в один голос підтримують Уляну Супрун і медичну реформу. Саме підтримують, а не стверджують, що вона немає недоліків. Але, враховуючи всю ситуацію по країні в цілому, сходяться на тому, що це найкраще, що можна було б зробити зараз. При цьому зазначають, що всі, навіть найкращі реформи, можуть звести нанівець чергова брехня, дурість, саботаж і крадіжка чиновників та керівників різних рангів. Та тут би вже реформаторам мало підставити плече громадянське суспільство, яке має змогу на місцях контролювати своїх чиновників.

Тетяна Кострикіна

Читайте також: Обирати сімейного лікаря можна вже зараз. Прес-конференція у Первомайську

 

1047 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4