Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Мате руками українців. Постать в історії та сучасності

Iнше, ПУБЛІКАЦІЇ 24.11.2018

Українська діаспора в Аргентині – одна з найбільших, близько 300 тис людей. За 13 тис км від рідної країни родині Гренюків вдалось побудувати успішний бізнес, який процвітає і сьогодні.

Мате або парагвайський чай – улюблений напій у Південній Америці. Його цілющі та тонізуючі властивості були відомі ще південноамериканським індіанцям.

Після збору, листя необхідно обробити. Як це зробити – знали і індіанці і єзуїти, але тільки завдяки індустріалізації виробництва йерба мате став відомим у всьому світі. Велику роль у цьому процесі відіграли саме емігранти, які створили компанії з виробництва та експорту чаю, відомі до сьогодні.

Син українських емігрантів Дмитро Гренюк з допомогою своєї дружини у 1936 році заснував фабрику, яка збирала та сушила йерба мате. Через 30 років вони побудували перший повітряний млин і виробляли мате вже під власною маркою – Rosamonte.

Пізніше родина Гренюків почала вирощувати велику рогату худобу та переправляти яловичину до Сполучених Штатів Америки. Частину полів засіяли злаками.

Сьогодні компанією Hrenuk SA керує син Дмитра – Роман. Rosamonte – п’яте за величиною підприємство Аргентини за обсягом продажів чаю мате. Це великий агрохолдинг, який крім йерба мате, займається виробництвом чаю, аквакультур, розведенням худоби, лісовим господарством. Компанія має 12 000 гектарів чайної плантації та 700 гектарів озер.

Головними принципами роботи підприємства є чесність та першокласна якість. Відслідковуючи споживчі потреби та потреби ринку, компанія продовжує розвиватись. Задля збереження максимальної кількості мікроелементів та корисних речовин, сировину сушать на сучасній, високотехнологічній та найбільшій в країні сушарці.

Rosamonte – один з найбільш впізнаваних сортів аргентинського мате та має велику кількість прихильників, як на своїй батьківщині, так і в інших країнах.

Йерба мате від Rosamonte рекомендує навіть Асоціація кардіологів Аргентини, про що свідчить відповідна печатка на пакетах. Напій містить велику кількість вітамінів та регулює серцебиття. Це дозволяє без шкоди здоров’ю пити його щодня.

Гренюки – не єдина родина, якій вдалось досягти успіху в Аргентині. Лідером з виробництва пшениці та сої в країні є Grupo Los Grobo S.A, заснована нащадком емігрантів з Кам’янця-Подільського.

Хорхе Нестор – виробник та експортер чаю мате та сільськогосподарської продукції. Обіймав різні державні посади в уряді провінції Місьйонес.

Підготувала Тетяна Кострикіна

  

1115 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4