Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Масова «флюшка» – черговий міф пострадянської медицини

НОВИНИ, Охорона здоров'я 23.03.2018

Тепер без горезвісної «флюшки» – ні туди, ні сюди. Вам не видадуть жодної довідки, не візьмуть вашу дитину до школи і так далі, і тому подібне. Знайома ситуація? Розсудливих людей завжди вкрай дивувало: невже держава більше подбає про мене, ніж я сам? А черги! Черги «на знімок» у Первомайську вже стали притчею…Тих же, кому дійсно потрібне обстеження, до флюорографічного кабінету не заженеш – їм нічого не потрібно. І ось, здається, масові флюорографічні обстеження здорових людей скоро стануть історією.

Нагадаємо: Туберкульоз – небезпечне захворювання. Консультує первомайський лікар

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун продовжує розвінчування медичних міфів:

«У нашій роботі запровадження сучасних практик медичної допомоги часто має відбуватися одночасно з руйнуванням застарілих методів. А разом із ними й міфів, породжених совєтською системою охорони здоров’я. Одним із них є проведення масових флюорографічних обстежень у здорових людей з метою зупинити туберкульоз.

По-перше, флюорографія дозволяє виявити тільки розвинуті форми захворювання. На ранній стадії хвороба не призводить зміни в легенях, тому навіть якщо пацієнт вже інфікований, флюорографія цього не покаже.

По-друге, флюорографічні обстеження часто оминають саме тих людей, хто найбільше ризикує захворіти – пацієнтів з незабезпечених та вразливих груп населення.

Це є одними з причин, чому туберкульоз виявляють в уже пізній стадії, коли шансів на одужання дуже мало. Як наслідок – Україні за рік від туберкульозу помирає 4000 пацієнтів. Це 11 людей кожного дня. При тому, що держава закуповує необхідні ліки.

У Операційному керівництві з активного скринінгу на туберкульоз ВООЗ радить застосовувати включає систематичний скринінг серед груп високого ризику.

В цивілізованих країнах це виглядає так:

– На огляді в сімейного лікаря (або терапевта чи педіатра) пацієнт заповнює анкету, де відповідає на запитання, що можуть визначити можливість захворювання.

– Якщо лікар бачить потребу – він пропонує пацієнту здати мокротиння на аналіз. Він покаже, чи є в організмі збудник хвороби вже за дві години й пацієнт зможе почати лікуватися.

В комплексі зі змінами на первинній ланці та запровадженням доказових практик у лікування туберкульозу, ми зможемо краще контролювати туберкульоз, вчасно виявляти хворобу та успішніше її лікувати».

Читайте також: Первомайці! Захворів наш земляк, потрібна допомога!

  

1511 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4